Facebook Pixel

«Сільпо», ОККО та «Кернел» причетні до корупційних схем з ПДВ — ЗМІ

За даними Держказначейства, в першому кварталі 2020 року надходження від Державної податкової служби (ДПС) були заплановані в розмірі 117 млрд грн, однак фактичні збори склали лише 110 млрд грн. Загалом причиною ненадходження грошей стали корупційні схеми в податковій, що створюють фіктивні податкові кредити.

У цих схемах безпосередню участь беруть самі податківці, а в країні працюють сотні транзитно-конвертаційних центрів. Їхніми послугами скористалися представники великих мереж на кшталт ОККО, «Сільпо», «Кернел» та «Агротрейд», йдеться у матеріалі ZN.UA

Податковий кредит — сума, на яку можна зменшити відрахування до держбюджету за податком на додану вартість (ПДВ). Він виникає у кожного платника податку, якщо він імпортував якусь продукцію або придбав її на внутрішньому ринку. Загалом кредит формується у того, хто придбав товар, і цей ланцюжок триватиме доти, доки товар не потрапить на полиці магазинів, де його купить споживач, для якого ПДВ уже закладено в ціну товару. Отже, податок буде сплачено, а кредитний ліміт вичерпано.

Однак у сучасних реаліях товару взагалі може не бути, бо документи на купівлю можна підробити і продати тим, хто хоче недоплатити державі.

Ба більше, якщо компанія придбає уявний товар, вона отримає податковий кредит і зможе за його рахунок сплачувати ПДВ, а якщо ж зобов'язання з виплати податку стане від'ємним, то компанія отримає з держбюджету гроші на відшкодування ПДВ.

Існує популярна схема, за якою один товар перетворюється на інший завдяки товарній номенклатурі. Тобто можно продати якийсь товар під виглядом іншого, наприклад горілку, а замість неї написати кукурудзу. Така схема називається скруткою.

Загалом така схема є вигідною для великих компаній, чий оборот складає понад 100 млн грн. А ненадходження до бюджету внаслідок скрутки досягають 11,5–13,5%. При цьому схема є неможливою без безпосередньої участі представників податкової.

Також від цієї схеми потерпають й інші компанії, які сплачують податки. Так, якщо сума відшкодування ПДВ через фіктивний податок перевищує реальну, яка з'явилася внаслідок реальної сплати податку, то автоматичне нарахування ПДВ перестає працювати, що дає змогу власноруч викреслити зі списку компанії, які не брали участі в корупційних схемах. А це означає, що сумлінні платники податків не отримають відшкодування податку.

Минулого року було створено 75 млрд грн фіктивного податкового кредиту — саме через це компанії сплатили до бюджету менше за необхідне.

Контекст. Бюджет України в березні виконано лише на 89,3% розпису обсягом 78,4 млрд грн. Причому невиконання бюджету переважно відбулося внаслідок недонадходжень за митними платежами, які склали лише 81,2% розпису (5,7 млрд грн).

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉