Facebook Pixel

Скільки витрачають українські біженці за кордоном

За офіційними даними Національного банку України, за перший квартал 2024 року українці за кордоном витратили приблизно 7 мільярдів гривень, що у 3,5 раза більше, ніж за аналогічний період 2021 року. Проте варто враховувати, що банки не можуть точно визначити, яка частина цих витрат належить переселенцям та скільки було витрачено українцями, які вже перебували у Європейському Союзі до лютого 2022 року. Про це пише видання Finance.ua.

З аналізу даних про карткові операції українських переселенців у Польщі, Чехії та Німеччині можна виділити основні напрями витрат та оцінити можливості суттєвої економії за кордоном.

Польща

За офіційною статистикою, у Польщі налічується майже мільйон українських біженців, що робить її другою за кількістю біженців після Німеччини у Європі. Через це витрати на підтримку цих біженців значні — лише за перший квартал поточного року вони становили близько 2 мільярдів злотих.

Найбільша частка грошей вимушених переселенців осідає в продуктових магазинах і супермаркетах — щомісяця харчування «з'їдає» близько 34% їхніх доходів.

Також вони активно витрачають кошти на:

  • заклади громадського харчування — близько 21%;
  • ліки — 19%;
  • одяг та взуття — 10%;
  • пальне — 8%;
  • транспортні послуги — 4%.

Чехія

На початок 2024 року в Чехії зареєстровано близько 400 тисяч українських біженців, що робить цю країну третьою за кількістю українських біженців у Європі.

За офіційними даними, для забезпечення комфортного проживання однієї людини в цій країні необхідно близько 650 євро. З цієї суми приблизно 61% припадає на витрати на житло, 21% — на харчування, 11% — на одяг та взуття, а 5% — на транспорт.

Особливо важливими є витрати на медичні послуги в Чехії для біженців, оскільки країна надає безкоштовне лікування лише протягом перших 5 місяців після перетину кордону. Після закінчення цього терміну послуги медиків стають досить дорогими — один візит до фахівця коштуватиме 20-25 євро, що становить близько 4% середньомісячного доходу. Право на безкоштовне лікування та отримання рецептурних ліків можливе після оформлення полісу державного страхування, який коштує приблизно 80 євро, або 12% середньої заробітної плати на місяць.

А от на розваги українці в Чехії витрачають не більше 6% від доходу. Причиною цього є досить високі ціни. Один похід до ресторану обходиться від 16 до 32 євро (2−4% від суми мінімального доходу), відвідування театру — 35 євро (5%), а квиток в кіно коштує 10 євро (1,4%).

Німеччина

Німеччина є однією з найбільш комфортних країн Європейського Союзу для проживання українських біженців, їх тут налічується близько 1,3 мільйона осіб. У країні є високий рівень життя, значні соціальні виплати та можливості працевлаштування з високими заробітками.

Згідно з даними Міграційної платформи EWL, більшість вимушених переселенців, які проживають у Німеччині, мають добрий дохід і можуть заощаджувати до 500 євро на місяць. Це значна сума, особливо з огляду на те, що в сусідній Польщі середньомісячний рівень заощаджень становить лише 450-500 злотих.

Загалом українці в Німеччині найчастіше витрачають свої кошти на:

  • оренду нерухомості;
  • харчування;
  • медичні послуги;
  • одяг та взуття;
  • оплату дошкільного та шкільного навчання;
  • транспорт;
  • предмети першої потреби.

Левову частку доходів біженці витрачають на житло (45%) та харчування (35%), а також освітні послуги.

Останній пункт є характерною рисою витрат більшості українських родин, адже 91% переселенців — жінки з дітьми шкільного та дошкільного віку.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉