Facebook Pixel

Літо з дорогим морозивом: чому швидко дорожчає кокосова олія

Кокосова олія

Кокосова олія

Кокосова олія — ключовий інгредієнт промислового джелато та інших видів морозива. ЇЇ ціна на світових оптових ринках зараз швидко зростає, оновлюючи рекорди щомісяця. Ціни можуть ще довго зростати, оскільки попит перевищує пропозицію, пише Bloomberg.

Чому дорожчає кокосова олія

Погана погода призвела до скорочення виробництва кокосів у Південно-Східній Азії, тоді як з'явилося кілька нових джерел попиту, що посилило ринок.

У середині травня базова оптова ціна на філіппінську кокосову олію, що поставляється в Роттердам – галузевий еталон – перевищила 2700 доларів за тонну, що майже вдвічі більше, ніж рік тому, і приблизно на 200% вище за середній показник за 2000–2020 роки.

Окрім поганої погоди, ціни на кокосову олію розганяють політика щодо біопалива, боротьба великих харчових компаній за збереження своєї рентабельності та інфлюенсери у сфері краси.

Довідка. Для харчової промисловості кокосова олія зручна через свою високу температуру плавлення, що допомагає довше зберігати джелато твердим при кімнатній температурі і, що особливо важливо, вона не впливає на його смак і текстуру. Це ще важливіше для морозива з твердою оболонкою (глазур'ю). Безмолочні (або веганські) джелато не існували б без нього. Морозиво це не малий бізнес: минулого року його продаж по всьому світу становив майже 80 млрд доларів.

Провідні виробники кокосової олії

Світове виробництво переважно зосереджено у Південно-Східній Азії: на Філіппіни та Індонезію припадає 73% світового обсягу.

Кокосова пальма росте в прибережних піщаних низинах, де вона отримує багато сонячного світла та регулярні опади. Але це було не так з липня 2023 року до червня 2024 року, коли природне явище Ель-Ніньо порушило режим опадів у Південно-Східній Азії. Замість прохолоди та вологи було жарко та сухо. Оскільки цикл виробництва кокосів займає один рік, у 2025 році пальми, які перебували у стресі, дають значно менше врожаю, ніж зазвичай, що скорочує постачання.

Виробники кокосової олії

Виробники кокосової олії

Філіппіни виробляють 45% світової кокосової олії. Індонезія додає ще 28%, а Індія – 13%. Решта надходить із дюжини країн, включаючи В'єтнам, Бангладеш, Шрі-Ланку, Мексику та Кот-д'Івуар. Несприятливі погодні умови у 2023-2024 роках означають, що світове виробництво впаде до 3,6 млн. тонн у 2024-2025 роках, що майже на 10% менше, ніж у попередньому сезоні. Виробництво, ймовірно, залишиться низьким і в сезоні 2025-2026 років, згідно з ранніми прогнозами.

Значимість кокосової олії

На частку кокосової олії припадає 2% світового ринку рослинної олії, що можна порівняти з часткою оливкової.

Саме собою зниження виробництва було недостатньо великим, щоб спровокувати масове зростання цін. Але політики вирішили підвищити попит у невідповідний момент. І це зростання не мало нічого спільного з продуктами харчування, а пов'язане з біопаливом.

На Філіппінах уряд наказав змішувати частину дизельного палива з метиловим ефіром кокосу, похідним кокосової олії. Спочатку вплив політики «кокос-дизель» був обмеженим, з цільовим показником змішування 1% у 2007 році та 2% з 2009 року. Але минулого року Маніла підвищила цільовий показник до 3% у жовтні та оголосила про підвищення до 4% до кінця 2025 року та 5% – до кінця 2026 року. Підвищення на процентний пункт означає перенаправлення близько 900 млн кокосів на паливний ринок з інших видів використання.

Динаміка цін на кокосову олію

Динаміка цін на кокосову олію

Якщо філіппінський уряд виконає свій план, країна використовуватиме 4,5 млрд кокосів для виробництва 500 млн літрів метилового ефіру, необхідного для досягнення мети з біодизелю до кінця 2026 року – майже третину від її 15 млрд річного врожаю. Філіппіни – не єдиний великий виробник кокосів, який має намір використовувати їх для збільшення постачання дизельного палива: тихоокеанська країна Папуа – Нова Гвінея йде тим самим шляхом.

Нові джерела попиту на кокосову олію

Біопаливо стало не єдиним несподіваним джерелом попиту. Протягом усього 2024 року дві інші сили стимулювали споживання, коли пропозиція була мізерною. Обидві вони діють і цього року.

Першою була кондитерська промисловість, яка боролася із захмарними цінами на какао. У деяких рецептах шоколаду виробники можуть скоротити кількість використовуваного какао, збільшивши кількість дешевшої кокосовой олії.

Структура світового ринку олії

Структура світового ринку олії

Другою силою були інфлюенсери у соціальних мережах. У TikTok та Instagram кокосову олію часто представляють як дуже корисну, хоча це твердження досить сумнівне. Однак її зростаюча популярність як корисної та екологічнішої альтернативи пальмовій олії означає, що промислове споживання також неухильно зростає.

Перспективи виробництва кокосової олії

Зростаючі ціни стимулюють посадку кокосових пальм. Але не все так просто. По-перше, площа землі, яка може бути виділена для нового виробництва кокосів, особливо в Індонезії, дуже обмежена. По-друге, знадобляться роки, щоб нові пальми почали приносити плоди.

Хороша новина полягає в тому, що погода на Філіппінах повернулася до норми, тому за рік на ринок надійде більше кокосів.

Погана новина полягає в тому, що конкуренція між виробниками морозива та дизельного палива за кокосову олію посилиться наступного року.

Подякувати 🎉