Facebook Pixel

Гутерріш написав листа путіну

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш передав листа президенту росії володимиру путіну, у якому виклав пропозиції щодо Чорноморської зернової ініціативи. Генсек зробив це через міністра закордонних справ рф сергія лаврова, з яким зустрівся в штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку. Сторони обговорили, зокрема, війну в Україні та «зернову угоду».

Quote«Голова ООН висловив стурбованість щодо перешкод, з якими останнім часом зіткнувся Спільний координаційний центр у Стамбулі, створений для реалізації домовленостей, досягнутих у рамках ініціативи», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що в листі генсек запропонував подальші дії, спрямовані на вдосконалення та розширення ініціативи – з огляду на позиції сторін і ризики для глобальної продовольчої безпеки. Аналогічні листи адресовані й двом іншим сторонам, які підписали «зернову угоду».

Наразі все ще є перешкоди для угоди, зокрема, щодо платіжних систем. З-поміж вимог росії – надати змогу Россільгоспбанку повернутися до банківської системи SWIFT, дозволити постачання до росії сільгосптехніки та запчастин і зняти обмеження на страхування.

Москва також хоче отримати доступ до портів для російських суден і вантажів, відновити роботу трубопроводу, який доправляє російський аміак в український чорноморський порт, а також розблокувати рахунки та фінансову діяльність російських компаній із виробництва добрив.

В ООН зазначили, що Гутерріш узяв до відома занепокоєння рф щодо реалізації Меморандуму про взаєморозуміння між країною та Організацією, який стосується сприяння просуванню російських харчових продуктів і добрив на світові ринки.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉