Facebook Pixel

Як вибори у 2024 вплинуть на рівень світового боргу і фінансові ринки

Банк міжнародних розрахунків (БМР) попередив, що численні вибори у світі у 2024-му можуть збільшити рівень глобального державного боргу та негативно вплинути на світові фінансові ринки. Про це пише Reuters.

Як вибори країн світу 2024 року впливають на глобальну економіку

БМР заявив, що світова економіка рухається до «плавної посадки» після шоків, зокрема, від пандемії Covid-19 та початку повномасштабного вторгнення в Україну.

Банк попередив, що численні вибори у світі у 2024 році можуть збільшити рівень державного боргу, порушивши світові фінансові ринки, тому політики повинні бути особливо обережними.

Світовий державний борг уже досяг рекордного рівня. Проте він може ще більше зрости на тлі численних виборів у світі, починаючи з президентських виборів у США восени 2024-го і закінчуючи голосуванням у Франції та Великій Британії на початку липня.

Світові фінансові ринки можуть порушити все ще високі процентні ставки, тиск на витрати через старіння населення, зміну клімату та відновлення оборонних можливостей, а також загальне зростання протекціонізму в економіці.

Після того як президент Франції Еммануель Макрон призначив позачергові парламентські вибори 30 червня 2024 року, премія за борговий ризик у Франції цього місяця зросла до найвищого рівня з часів кризи в єврозоні у 2012 році.

Генеральний менеджер БМР Агустін Карстенс сказав, що банк закликає уряди кількох країн скоротити зростання держборгу та погодитися з тим, що процентні ставки можуть не повернутися до наднизьких рівнів до часів пандемії.

Водночас центральним банкам вдається стримувати інфляцію, яка досягла максимумів за десятиліття після пандемії Covid-19 та російського вторгнення, що розлютило фінансові ринки.

Quote«Порівняно з 2023-м, я маю сказати, що ми в набагато кращому стані», – сказав колишній керівник мексиканського центрального банку.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉