Facebook Pixel

Ультраправі виграли перший тур виборів у Франції

Ультраправі виграли перший тур виборів у Франції

Ультраправі виграли перший тур виборів у Франції

Ультраправа партія Марін Ле Пен «Національне об'єднання» (RN) здобула історичну перемогу в першому турі парламентських виборів у Франції в неділю, показали екзит-поли, але остаточний результат залежатиме від кількох днів торгівлі перед другим туром, який відбудеться 7 липня. Про це пише Reuters.

За даними екзит-полів Ipsos, Ifop, OpinionWay та Elabe, «Національне об'єднання» набрало близько 34% голосів, що стало величезною невдачею для президента Еммануеля Макрона, який оголосив дострокові вибори після того, як на виборах до Європейського парламенту на початку цього місяця його партія зазнала поразки від «Національного об'єднання».

За кількістю голосів «Національне об'єднання» впевнено випередило лівих і центристських конкурентів, включаючи альянс Макрона «Разом», чий блок набрав 20,5%-23% голосів. За даними екзит-полів, Новий народний фронт (ННФ), нашвидкуруч зібрана ліва коаліція, отримала близько 29% голосів.

Результати екзит-полів збігалися з опитуваннями громадської думки напередодні виборів і були зустрінуті прихильниками Ле Пен з радістю. Однак вони дали мало ясності щодо того, чи зможе антиіммігрантський, євроскептичний «Національний рух» сформувати уряд, щоб співіснувати з проєвропейським Макроном після другого туру виборів наступної неділі.

Багаторічний вигнанець для багатьох французів, «Національне об'єднання» зараз ближче до влади, ніж будь-коли раніше. Ле Пен прагне очистити імідж партії, відомої расизмом і антисемітизмом, і ця тактика спрацювала на тлі гніву виборців проти Макрона, високої вартості життя і зростаючого занепокоєння з приводу імміграції.

У виборчому окрузі Енен-Бомон на півночі Франції прихильники Ле Пен розмахували французькими прапорами і співали Марсельєзу.

Quote«Французи продемонстрували свою готовність перегорнути сторінку з презирливою і корозійною владою», — сказала Ле Пен радісному натовпу.

Шанси «Національного об'єднання» прийти до влади наступного тижня залежатимуть від того, які політичні домовленості укладуть його конкуренти найближчими днями.

Якщо жоден з кандидатів не набере 50% у першому турі, то до другого туру автоматично потрапляють два лідери, а також усі, хто набере 12,5% голосів виборців, що взяли участь у голосуванні. У другому турі переможе той, хто набере найбільшу кількість голосів.

Висока явка виборців у неділю свідчить про те, що Франція прямує до рекордної кількості трьох турів виборів. За словами експертів, вони, як правило, приносять «Національному руху» набагато більше користі, ніж двотурові змагання.

Торги на виборах почалися майже одразу в неділю ввечері. Макрон закликав виборців об'єднатися навколо кандидатів, які є «чітко республіканськими і демократичними», що, виходячи з його нещодавніх заяв, виключає кандидатів від «Національного об'єднання» та ліворадикальної партії «Франція нескорена» (LFI).

Політичні лідери лівоцентристських і ліворадикальних партій закликали своїх кандидатів, які посіли третє місце, відмовитися від участі у виборах.

Quote«Наша настанова проста і зрозуміла: жодного голосу за «Національне об'єднання», — заявив лідер «Нескореної Франції» Жан-Люк Меленшон.

Однак правоцентристська партія «Республіканці», яка розкололася напередодні голосування, і невелика кількість її депутатів приєдналася до «Національного об'єднання», не дала жодних вказівок.

Можливий прем'єр-міністр

Джордан Барделла, 28-річний президент партії RN, заявив, що готовий стати прем'єр-міністром, якщо його партія отримає абсолютну більшість голосів. Він виключив спробу сформувати уряд меншості, і ні Макрон, ні ліва група NFP не створять з ним альянс.

Quote«Я буду прем'єр-міністром «співжиття», поважатиму конституцію і посаду президента республіки, але буду безкомпромісним щодо політики, яку ми будемо проводити», — сказав він.

Похмурий настрій панував на площі Республіки в Парижі, де кілька тисяч протестувальників проти «Національного об'єднання» зібралися на мітинг лівого альянсу в неділю ввечері.

33-річна вчителька Наджія Халді сказала, що відчуває «огиду, смуток і страх» від високих результатів «Національного об'єднання».

Quote«Я не звикла до демонстрацій. Думаю, я прийшла, щоб заспокоїти себе, щоб не відчувати себе самотньою», — сказала вона.

Реакція ринку на недільні результати була приглушеною: євро на початку торгів в Азійсько-Тихоокеанському регіоні зріс приблизно на 0,23%. Фіона Цинкотта, старший ринковий аналітик лондонського Індексу Сіті, висловила полегшення від того, що результат «не приніс сюрпризів».

Quote«Ле Пен мала трохи меншу перевагу, ніж показували деякі опитування, що, можливо, допомогло євро трохи піднятися на відкритті торгів. «Зараз увага прикута до 7 липня, щоб побачити, чи підтримає другий тур абсолютна більшість чи ні. Тож ми дійсно відчуваємо, що перебуваємо в певній невизначеності», — сказала вона.

Складний підрахунок

RN отримала найбільше місць у Національних зборах, але лише одна з соціологічних компаній — Elabe — прогнозувала, що партія отримає абсолютну більшість у 289 місць у другому турі.

Експерти кажуть, що прогнози щодо розподілу місць після першого туру голосування можуть бути дуже неточними, і особливо на цих виборах.

Участь виборців була високою порівняно з попередніми парламентськими виборами, що свідчить про політичний запал, який викликав Макрон своїм приголомшливим і політично ризикованим рішенням оголосити парламентські вибори.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉