Facebook Pixel

Як скандальні результати виборів Франції до ЄС вплинули на європейські ринки

Президент Франції Еммануель Макрон закликає до дострокових виборів у Франції після того, як на виборах до Європарламенту переміг ультраправий рух Марін Ле Пен. Після цього французькі та європейські ринки різко впали. Про це пише Financial Times.

Quote«Для мене, який завжди вважав, що об'єднана, сильна, незалежна Європа – це добре для Франції, це ситуація, яку я не можу витримати. Я вирішив голосуванням повернути вам вибір нашого парламентського майбутнього», – сказав Макрон.

Чому європейські ринки впали після результатів виборів Франції до ЄС

Загальноєвропейські індекси почали падати через розпродаж французьких акцій і облігацій. Інвестори відреагували на політичну нестабільність і можливість формування ультраправого уряду у Франції.

  • Фондовий індекс Франції впав на 2% до найнижчого рівня з лютого 2024-го, особливо постраждали банки та комунальні підприємства.
  • Інвестори продали держборг Франції, водночас прибутковість 10-річних облігацій, яка змінюється обернено до ціни, зросла на 0,09 в.п., до 3,20%.
  • Загальнорегіональний індекс Stoxx Europe 600 втратив 0,8%, німецький Dax впав на 1%, а лондонський індекс FTSE 100 – на 0,4%.
  • Євро впав на 0,5% проти долара США, до $1,0752.

Перший тур парламентських виборів у Франції має відбутися всього за три тижні, 30 червня 2024-го, а другий тур – 7 липня.

Ультраправа партія Марін Ле Пен має 88 місць із 577 у Національних зборах Франції, що робить її найбільшою опозиційною партією. Центристський альянс Макрона має 249, тому він має домовитися з іншими партіями, щоб провести дострокові вибори.

Нагадаємо, 9 червня завершилися вибори до Європарламенту. Найбільшу кількість місць (191) отримала група «Європейська народна партія». Друге місце посів лівоцентристський «Прогресивний альянс соціалістів і демократів» (139 місць), а третє — проєвропейська група «Оновити Європу» (Renew) — 80 місць.

Подякувати 🎉