Facebook Pixel

В Європі закінчились вибори до парламенту: чим загрожує Україні

Попередні підсумки виборів до Європарламенту

Попередні підсумки виборів до Європарламенту

9 червня завершилися вибори до Європарламенту. Найбільшу кількість місць (191) отримала група «Європейська народна партія». Друге місце посів лівоцентристський «Прогресивний альянс соціалістів і демократів» (139 місць), а третє — проєвропейська група «Оновити Європу» (Renew) — 80 місць.

Таким чином, нинішня очільниця Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн має всі шанси залишитись на цій посаді до 2029 року.

Quote«Ми перемогли на європейських виборах. Ми — безперечно, найсильніша партія. Ми — якір стабільності», — заявила вона журналістам.

У Німеччині на першому місці опозиційний Консервативний Християнсько-демократичний союз/Християнсько-соціальний союз. На другому — проросійська «Альтернатива для Німеччини». Партія канцлера Олафа Шольца посіла третє місце.

У Польщі партія «Громадянська коаліція», яку очолює прем'єр-міністр Дональда Туск, отримала 37,06% голосів. Вона з незначним відривом обійшла попередню партію влади «Право і справедливість», яка набрала 36,16% голосів.

У Франції президент Макрон розпустив парламент через перемогу праворадикальної партії Марін Ле Пен «Національне об'єднання». Партія Макрона набрала вдвічі менше голосів, через що ультраправі вимагали розпуску Національних зборів. Вибори призначені на 30 червня та 7 липня.

В Австрії висока вірогідність того, що переможцем стане проросійська Партія свободи.

У Словаччині на виборах перше місце посіла словацька опозиційна партія «Прогресивна Словаччина». Партія прем’єра Роберта Фіцо «Курс – соціальна демократія» — на другому місці.

Націоналістична партія прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана «Фідес» отримала 44% голосів та претендує на 11 мандатів, але ця проросійська сила різко втратила свою підтримку за останні 5 років. Натомість зросла кількість прихильників опозиційної партії Петера Мадяра «Повага і свобода», яка набрала 30% голосів і претендує на 7 мандатів.

У Греції першість за рухом «Нова Демократія» премʼєра Кіріакоса Міцотакіса.

В Іспанії перемагає опозиційна Народна партія.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉