Facebook Pixel

Орбан розповів, на яких умовах розблокує 50 млрд євро допомоги Україні

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан погодився розблокувати фінансування ЄС для України на суму 50 млрд євро за умови, якщо Угорщина матиме можливість щороку вирішувати, надавати цю допомогу чи ні.

Про це він заявив в інтерв’ю французькому виданню Le Point, яке оприлюднила пресслужба угорського прем’єра.

Quote«Ми хочемо зробити компромісну пропозицію, щоб усі країни Європейського Союзу були задоволені. Ми не згодні з тим, щоб віддавати Україні €50 млрд впродовж 4 років без можливості щороку вирішувати, чи продовжувати це робити. Тому ми пропонуємо, щоб кожна країна мала право вирішувати це кожен рік, чи хоче вона продовжувати надсилати гроші, враховуючи перебіг подій. Це не шантаж, а спроба зберегти єдність Європейського Союзу. Якщо хтось не хоче брати участь, вони можуть відмовитися, але ми хочемо і вважаємо, що це справедливий компроміс, що дозволяє кожній країні мати своє слово в цьому питанні», – зазначив Віктор Орбан.

Тобто по суті це означає можливість для Угорщини щороку блокувати допомогу. Орбан зазначив, що це щорічне затвердження також має відбуватись одноголосно усіма членами ЄС.

Він також поскаржився, що ЄС може покарати угорську економіку, якщо вона ветує рішення про допомогу Україні.

Quote«За цим планом, ЄС може відмовити Угорщині в європейських платежах, що вплине на її економіку, інвестиції та валюту. Це, власне кажучи, своєрідний гайд шантажу. Ідея полягає в тому, що якщо Угорщина не буде слідувати рішенням ЄС, то її можуть поставити під фінансовий тиск. Знаючи Брюссель, вони можуть це зробити, і це буде велика загроза для економіки Угорщини», – сказав Орбан.

Премʼєр також наголосив на тому, що Угорщина вважає, що в Україні не повинно бути військове вирішення війни, але 26 інших країн вважають інакше і пропонують військовий шлях.

Quote«Угорщина не підтримує це і вважає, що дипломатичний шлях — це єдиний варіант. Тобто необхідно припинити вогонь я провести мирні переговори. Пропозиція дати Україні €50 млрд протягом чотирьох років не сприймається позитивно, оскільки бюджет ЄС був прийнятий три роки спільно з іншими країнами, включно з Угорщиною. Цей європейський бюджет є основою, яку зараз хочуть змінити інші», — казав Орбан.

Раніше The Page повідомляв, що лідери ЄС готові позбавити Угорщину права голосування, якщо прем’єр-міністр Віктор Орбан знову спробує заблокувати €50 млрд фінансової допомоги Україні на саміті 1 лютого.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉