Facebook Pixel

Орбан назвав дії ЄС шантажом

Орбан назвав дії ЄС шантажом

Орбан назвав дії ЄС шантажом

У Брюсселі розглянули способи впливу на економіку Угорщини, якщо Будапешт не домовиться про допомогу Києву. Угорщина своєю чергою пообіцяла протистояти тиску ЄС щодо схвалення чотирирічного пакету допомоги Україні на 50 млрд євро, засуджуючи як «шантаж» пропозицію підірвати її економіку, якщо вона не відступить. Про це пише Financial Times.

У конфіденційному документі, з яким ознайомилося видання, Брюссель виклав способи саботувати економіку Угорщини, якщо вона не погодиться скасувати своє вето проти плану фінансування України на спеціальному саміті цього тижня.

Quote«Угорщина не піддається шантажу. Документ, розроблений брюссельськими бюрократами, лише підтверджує те, що уряд Угорщини говорив протягом тривалого часу: доступ до фондів ЄС використовується для політичного шантажу», — написав у неділю ввечері міністр ЄС Угорщини Янош Бока на X.

Лідери ЄС зберуться в четвер, 1 лютого, щоб обговорити план використання бюджету блоку для надання Україні важливої фінансової допомоги, необхідної для продовження її боротьби проти повномасштабного вторгнення росії.

Екстрений саміт був скликаний через те, що лідер Угорщини Віктор Орбан на грудневому саміті наклав вето на пакет. Оскільки допомога США також затримується в Конгресі, фінанси України перебувають у небезпечному стані, і вона терміново потребує вливання ЄС.

Пропозиція Брюсселя визначає способи використання економічної слабкості Угорщини, відзначаючи її високу інфляцію та високу вартість боргу. План буде покладатися на те, що інші лідери ЄС пообіцяють заморозити все фінансування ЄС Будапешту в разі вето Орбана, що спричинить можливе падіння довіри інвесторів до країни.

Двоє дипломатів ЄС сказали FT, що вони не впевнені, що всі інші лідери ЄС погодяться на це. Однак, за їх словами, ця пропозиція підкреслила глибину обурення через відмову Орбана допомогти Україні, країні-кандидату на вступ до ЄС, і найнижчу межу відносин Брюсселя та Будапешта.

Quote«Тривалість блокування з Угорщиною змусила декого запропонувати більш радикальні варіанти. Ми шукаємо рішення з 27 країнами, і ми сподіваємося, що прем'єр-міністр Угорщини зробить те саме», — сказав французький чиновник, додавши, що Париж, тим не менш, хоче залишатися в «рамках» правил ЄС.

Чиновник ЄС у понеділок намагався применшити значення документа з пропозицією, заявивши, що це «фактологічний документ, який не відображає статус поточних переговорів», додавши, що він «не окреслює план, а містить пропозиції».

Quote«Документ, згаданий у статті Financial Times, є довідковою запискою, написаною Секретаріатом ради під власну відповідальність, яка описує поточний стан угорської економіки. Переговори ведуться і завжди базуються на фінансуванні компромісу, прийнятного для всіх 27 держав-членів ЄС», — сказав чиновник, який побажав залишитися анонімним.

Шведське питання Орбана

Поряд із проблемою фінансування України Угорщина також перебуває під сильним тиском з боку своїх західних союзників по НАТО щодо схвалення вступу Швеції до альянсу. Будапешт є останнім, який все ще блокує цей процес, незважаючи на обіцянки протилежного.

Минулого тижня США звинуватили Орбана у проведенні «вигаданої зовнішньої політики» щодо цих питань, заявивши, що Угорщина діє в інтересах російського лідера путіна.

Орбан неодноразово заявляв, що не погодиться на внесення змін до спільного бюджету блоку, щоб дозволити більше допомоги Україні, а також не дозволить більше спільних запозичень для збору необхідних коштів.

Натомість він зажадав від держав-членів фінансувати окремий фонд без нових запозичень. Інші 26 держав-членів чинили опір цій ідеї.

Проте в надзвичайній пропозиції в суботу Будапешт, здається, пом’якшив свою позицію, повідомивши, що прийме зміни до бюджету ЄС і навіть спільний новий борг, якщо він збереже право переглядати пакет щороку та блокувати його, якщо це необхідно.

Однак цю ідею вже визнали неприйнятною інші країни-члени.

Quote«Брюссель використовує проти Угорщини шантаж, наче завтра не буде, незважаючи на те, що ми запропонували компроміс», — написав Балаш Орбан, політичний директор прем’єр-міністра, на X.

Він додав, що скарги ЄС на відкат демократії в Угорщині та, як наслідок, заморожування коштів на десятки мільярдів євро використовуються для застосування політичного тиску, щоб змусити Будапешт виконувати політику блоку щодо України.

Quote«Тепер абсолютно ясно: це не має нічого спільного з верховенством права. І тепер вони навіть не намагаються цього приховати», – сказав Балаш Орбан.

Угорському центробанку буде сутужно

Реакція на угорських ринках може обмежити простір для маневру центрального банку, оскільки він прагне зміцнити свою економіку. Очікується, що Національний банк Угорщини знизить процентні ставки на повний відсотковий пункт до 9,75 відсотка на своїй політичній зустрічі у вівторок.

Але аналітики кажуть, що установи, які встановлюють курси, можуть не бажати посилювати тиск на форинт, враховуючи, що валюти мають тенденцію слабшати зі зниженням вартості запозичень.

Quote«Невизначеність є негативною для форинта і може бути чинником, який обмежує простір для сміливих політичних дій Угорського національного банку», — сказав аналітик Citigroup Луїс Коста.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉