Facebook Pixel

ЄС готує нові санкції проти рф напередодні другої річниці великої війни в Україні

Європейський Союз готує новий — 13-й — пакет санкцій проти росії та масштабну допомогу для України напередодні другої річниці повномасштабної війни.

Про це повідомляє Financial Times.

Що може увійти до 13-го пакету санкцій Євросоюзу проти рф

Країни ЄС вводять нові обмеження проти юридичних та фізичних осіб, які мали відношення до повномасштабного вторгнення в Україну у 2022 році.

В 13-му пакеті санкцій ЄС планується:

  • розширити перелік фізичних осіб і компаній, активи яких мають бути заморожені;
  • заборонити цим особам в'їзд до ЄС.

За даними учасників перемовин щодо санкцій, до пакету не буде включена заборона на імпорт російського алюмінію, як того вимагають Польща та країни Балтії.

Також велика вірогідність, що під санкції знов не потрапить російський експорт ядерного палива та скрапленого природного газу до ЄС. Попередні переговори з цих питань провалилися через відсутність консенсусу.

Яку підтримку надасть Україні Захід

Україна може отримати від ЄС 50 млрд євро протягом наступних чотирьох років. Деяка частина цих грошей буде передана одразу після укладання угоди.

Також у 2024-му Євросоюз готовий надати Україні військову допомогу в розмірі 5 млрд євро та прибуток від заморожених активів росіі.

Чи отримає Україна обіцяні €50 млрд

У 2023 році була запропонована фінансова допомога у межах оновлення бюджету ЄС, який має бути затверджений 1 лютого 2024 року на зустрічі лідерів Євросоюзу.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заблокував угоду у грудні, але Єврокомісія готова піти на поступки, щоб залучити його на свій бік, зокрема, надати йому можливість переглянути допомогу в майбутньому.

Лідер Угорщини активно чинить опір тому, щоб ЄС фінансував Київ з власного бюджету, до того ж гальмує схвалення Будапештом членства Швеції в НАТО.

Проте дипломати ЄС вважають, що Орбан урешті-решт погодиться, як він робив це в минулих ситуаціях, пов'язаних з допомогою Україні.

Quote«Якщо Орбан відмовиться від угоди щодо бюджету ЄС, це може виглядати як політичний вихід із Союзу», – заявив високопоставлений дипломат ЄС.

Також розглядається можливість надати Україні частину фінансової допомоги, але точна сума ще обговорюється.

Яка доля очікує заморожені активи рф

Питання взяти під контроль заморожені російські активи Єврокомісія піднімала ще в грудні 2023 року, але ця пропозиція не передбачає фактичної конфіскації цих грошей та їх передачі Україні.

Формулювання щодо заморожених активів «покаже прогрес без фактичного наближення грошей до Києва», вважає високопоставлений дипломат ЄС, який брав участь у переговорах.

Quote«Ми кидаємо банку вниз по дорозі», — підкреслює він.

Співрозмовники FT вважають, що Італія, Франція та Німеччина навряд чи підтримають ідею передати російські активи напряму Україні.

ЄС може відмовитися від прямих компенсацій за військову допомогу Україні

Всередині ЄС тривають переговори щодо капітального ремонту так званого Європейського фонду миру, який фінансував постачання зброї для України.

Дипломати кажуть, що наразі царює ідея «поступово відмовитися» від компенсацій столицям за надіслане в Україну озброєння, а натомість замінити гроші платежами за спільне виробництво зброї.

Компанії з сильною оборонною промисловістю, наприклад німецькі, наполягають, щоб ця відмова відбувалась якомога швидше.

Подякувати 🎉