Facebook Pixel

ЄС готує пакет допомоги для України на 50 млрд євро

ЄС готує пакет допомоги для України на 50 мільярдів євро

ЄС готує пакет допомоги для України на 50 мільярдів євро

Європейський Союз готовий запропонувати пакет фінансової допомоги на суму приблизно 50 млрд євро для підтримки України. Про це повідомляє Bloomberg.

Євросоюз хоче підтримати Україну, коли держава розпочинає важливий контрнаступ заради повернення територій, окупованих державою-агресором Росією після повномасштабного вторгнення.

Quote«За словами людей, знайомих з планом, пропозиція Європейської Комісії, виконавчого органу ЄС, допоможе фінансувати поточні витрати українського уряду та оплачувати невідкладні пріоритети відбудови. Комісія хоче уникнути обтяжливого інструменту реконструкції для країни, що перебуває в стані війни, і запропонує допомогу у вигляді грантів, пільгових позик і гарантій», — йдеться в повідомленні.

За інформацією одного з джерел Bloomberg, на відміну від попередніх фінансових пакетів для України план фінансуватиметься коштом внесків держав-членів, а не запозичень на ринках. Пакет має на меті об’єднати допомогу, що використовується для виплати заробітної плати, пенсій і оплати деяких державних послуг, з витратами, пов’язаними з відновленням основної інфраструктури.

Гроші буде виплачено за умови, якщо Україна проведе реформи для покращення верховенства права та боротьби з корупцією. Реформи мають на меті вивести Україну на шлях членства у ЄС, а лідери мають вирішити, чи починати переговори до кінця року.

Єврокомісія раніше заявляла, що покриє основну частину потреб у реконструкції, хоча й очікує, що інші донори та приватний сектор зроблять свій внесок. ЄС також розглядає варіанти використання заморожених активів, зокрема центрального банку росії.

За даними Bloomberg, про пакет допомоги буде оголошено у вівторок, 20 червня 2023 року, перед конференцією в Лондоні, де держави-донори обговорять допомогу Україні.

Подякувати 🎉