Facebook Pixel

ЄС погрожує Угорщині позбавити голосу, якщо Орбан заблокує €50 млрд для України

Лідери ЄС готові позбавити Угорщину права голосування, якщо прем’єр-міністр Віктор Орбан знову спробує заблокувати €50 млрд фінансової допомоги Україні на саміті 1 лютого.

Про це повідомляє Politico.

Видання зазначає, що після багатьох років м’якого підходу до Орбана європейські дипломати подають сигнали, що «ядерний варіант» — позбавити Будапешт права голосувати в ЄС — більше не є чимось неймовірним, якщо це загрожує безпеці України, яка є кандидатом на вступ до ЄС.

Читайте також:
До Києва їде Орбан

Що думають про позбавлення Угорщини права голосу лідери ЄС:

П'ять європейських чиновників і дипломатів заявили, що інші країни блоку готові вдатися до дій проти Будапешта, що стане історичним кроком для лідерів, які покладаються на згуртованість і одностайність. Лідери ЄС готові застосувати статтю 7 – найсерйознішу політичну санкцію проти країни-члена, яка передбачає призупинення її права голосу при прийнятті рішень ЄС.

Quote«Якщо Орбан дійсно знову заблокує угоду про бюджет і €50 млрд для України на лютневому саміті, використання статті 7 для позбавлення Угорщини права голосу може стати реальним варіантом», — сказав один з дипломатів ЄС.

Професор європейської політики в KU Leuven Стівен Ван Гекке зазначив, що, очевидно, главам держав і урядів набрид Орбан. Йому час усвідомити, що загроза статті 7 зараз існує.

Деякі країни Центральної та Східної Європи побоюються застосовувати статтю 7, оскільки, за словами кількох дипломатів, в майбутньому можуть зіткнутися з подібною перевіркою питань верховенства права.

Також є незрозумілою позиція словацького прем’єр-міністра Роберта Фіцо – чи буде він відданий Орбану, чи решті блоку.

ЄС виявляє непохитну підтримку Україні

Голосування щодо допомоги Україні наступного тижня має важливе значення як для України, так і для того, щоб ЄС дав зрозуміти президенту рф володимиру путіну, що Україна має одностайну підтримку західних союзників.

У грудні Орбан на знак підтримки путіна заблокував зусилля ЄС надати допомогу Україні. Тоді він заявив, що готовий зняти своє вето лише в тому випадку, якщо ЄС розблокує заморожену допомогу Угорщині через порушення нею верховенства права.

Раніше The Page повідомляв, що у Європейському парламенті депутати зібрали необхідну кількість підписів, а саме 120, під петицією, що передбачає позбавлення прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана права голосу в європейських інституціях.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉