Facebook Pixel

ЄС завдасть удару по економіці Угорщини, якщо Орбан заблокує допомогу Україні

Брюссель погрожує завдати удару по економіці Угорщини, якщо прем'єр-міністр країни Віктор Орбан накладе вето на допомогу Україні на €50 млрд. Стратегія ЄС має на меті припинити фінансування Будапешта. Про це пише Financial Times з посиланням на власні джерела.

Quote«У документі офіційних осіб ЄС Брюссель окреслив стратегію, як можна поставити під загрозу національну валюту Угорщини та підірвати довіру інвесторів, якщо Будапешт відмовиться зняти вето на допомогу Україні», – про такий зміст плану ЄС проти Угорщини повідомили в Financial Times.

У документі стратегії проти угорської економіки йдеться, що якщо Віктор Орбан не дозволить фінансування України, інші лідери ЄС повинні публічно пообіцяти назавжди припинити фінансування Будапешта від Євросоюзу.

Таке блокування фінансування Угорщини може призвести до того, що фінансові ринки та європейські та міжнародні компанії не захочуть інвестувати у країну. Це може призвести до зростання вартості фінансування державного дефіциту та падіння курсу форінта.

Читайте також:
До Києва їде Орбан

Quote«Будапешт не знає про фінансову загрозу, але країна не піддається тиску. Угорщина не встановлює зв'язку між підтримкою України та доступом до фондів ЄС. Угорщина брала і продовжуватиме брати участь у переговорах», – сказав Янош Бока, міністр ЄС від Угорщини.

За словами Бока, Будапешт у відповідь на тиск 27 січня 2024-го надіслав нову пропозицію до ЄС: тепер він розглядає використання бюджету ЄС для допомоги Україні.

ЄС і раніше використовував економічні заходи проти держав-членів, наприклад проти Польщі та Угорщини, через проблеми з верховенством права та проти Греції під час кризи єврозони. Але стратегія підірвати економіку країни-члена стане новим кроком для блоку ЄС.

Як інші країни ЄС хочуть обійти вето Угорщини і надати допомогу Україні

26 держав-членів мають план «Б», щоб надіслати Україні фінансову допомогу поза бюджетом ЄС. Але для цього лідерам ЄС треба створити правову підставу, що спричинить затримки та невизначеність.

Кілька країн розглянули можливість позбавити Угорщину права голосу або заблокувати виплату грошей. Але інші заперечують цю ідею, тому що вона потребує одноголосної підтримки, і багато країн не бажають застосовувати такі серйозні санкції.

Quote«Важливо, щоб єдність ЄС була збережена. Саме тому ми готові йти на компроміси. Якщо компроміс не вдасться, ЄС віддасть перевагу початковій пропозиції Угорщини щодо окремого фонду для України поза бюджетом ЄС», – сказав Янош Бока.

Нагадаємо, 15 грудня 2023-го прем'єр Угорщини Віктор Орбан заблокував надання Україні €50 млрд допомоги ЄС.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉