Facebook Pixel

Макрон і Байден підтримують передачу Україні $50 млрд від заморожених активів рф

Президенти Франції та США Еммануель Макрон та Джо Байден заявили, що підтримують ідею передати $50 млрд надприбутків від заморожених активів рф на користь України у рамках зусиль ЄС та G7. Про це йдеться у дорожній мапі двох держав.

Quote«Президенти Франції та США зобов’язуються підтримувати зусилля в рамках ЄС та G7, щоб спрямувати надзвичайні прибутки від знерухомлених російських активів на користь України відповідно до міжнародного права, правових систем обох держав і процесів прийняття рішень», – йдеться у документі.

Еммануель Макрон зазначив, що сподівається на підтримку всіх членів G7 створити 50-мільярдний фонд для України. Цей план представлять спочатку на мирній конференції у Швейцарії 15-16 червня 2024, а потім на саміті НАТО у Вашингтоні 9-11 липня.

Quote«Що стосується українського питання, то ми розуміємо один одного: це про повагу до міжнародного права, свободу народів визначати своє майбутнє до самовизначення. І дякую, що ви на боці Європи», – сказав Макрон.

Джо Байден нагадав, що напередодні США відправили Україні шостий пакет військової допомоги на $225 млн у рамках загального пакету на $61 млрд.

Quote«Я вдячний Франції та нашим європейським союзникам за їх лідерство. ЄС надав понад $107 млрд допомоги Україні з початку війни, тому що ми знаємо, що станеться, якщо путіну вдасться підкорити Україну. Він не збирається зупинятися на Україні. Вся Європа опиниться під загрозою, але ми не допустимо цього», – заявив Байден.

Франція та Сполучені Штати є співголовами артилерійської коаліції в Контактній групі з питань оборони України. Вони планують зробити нові кроки, щоб надати необхідну підтримку Україні на поточному етапі та в довгостроковій перспективі, йдеться у французько-американському документі.

Нагадаємо, Захід заморозив близько $300 млрд російських активів від початку повномасштабної війни. Нині західні лідери розглядають можливість надати Україні кредит на близько $50 млрд від надприбутків від російських активів.

Подякувати 🎉