Facebook Pixel

Відбулися перші дебати Байдена і Трампа

Відбулися перші дебати Байдена і Трампа

Відбулися перші дебати Байдена і Трампа

Вранці 28 червня у США відбулися перші дебати кандидатів у президенти Джо Байдена і Дональда Трампа. Це був перший спільний публічний виступ політиків з 2020 року.

Дебати тривали 90 хвилин без живої авдиторії. Кандидати не могли використовувати нотатки, а їх мікрофони вмикалися тільки тоді, коли наставала черга кандидата говорити.

Економічний спаринг

Кандидати розпочали свої перші президентські дебати зі спарингу на тему економіки, кожен з яких звинувачував іншого у зростанні цін на продукти та житло.

Виборці оцінили економіку як одне з визначальних питань кампанії. Опитування показують, що виборці скептично ставляться до діяльності Байдена, незважаючи на значне зростання кількості робочих місць та інвестиції у виробництво та інфраструктуру, оскільки історично висока інфляція завдала шкоди американським домогосподарствам.

Quote«У нас була економіка, яка перебувала у вільному падінні. З пандемією впоралися дуже погано. Що нам потрібно було зробити, так це спробувати повернути все на круги своя, і це саме те, що ми почали робити», — сказав Байден, вказуючи пальцем на показники колишнього президента.

Трамп захистив своє зниження податків, термін дії якого закінчується наступного року, заявивши, що воно проклало шлях до буму на фондовому ринку.

Quote«Я дав вам найбільше зниження податків в історії. Я також дав вам найбільше скорочення регулювання в історії», — сказав Трамп.

Під час обміну думками щодо економіки Байден заявив, що за час його президентства було створено 15 000 робочих місць замість 15 мільйонів, що деякі люди похилого віку тепер мають щорічний ліміт на кишенькові витрати на ліки в розмірі $200 замість $2000, і помилково назвав деяких заможних американців трильйонерами.

Quote«Він не готовий бути президентом. Ви це знаєте, і я це знаю», — сказав Трамп під час дебатів.

Штурм Капітолію

Трамп намагався обійти стороною штурм Капітолію, натомість зосередившись на вихвалянні сили країни в той час.

Quote«Я практично нічого не міг зробити, вони попросили мене виступити з промовою», — сказав Трамп.

Байден зазначив, що Трамп не зробив нічого, щоб втрутитися, коли його прихильники заполонили будівлю.

Quote«Думаєте, що ці люди — патріоти? Та ну», — сказав Байден.

Юридичні проблеми

В середині дебатів Байден почав критикувати Трампа через його юридичні проблеми, що є безпрецедентною ситуацією на виборах у США. Трамп є першим колишнім президентом, засудженим за тяжкий злочин, і йому загрожують ще три кримінальні звинувачення.

Quote«Єдина людина на цій сцені, яка є засудженим злочинцем, — це людина, на яку я зараз дивлюся», — сказав Байден.

Нагадаємо, що суд присяжних Манхеттена визнав Трампа винним у фальсифікації ділової документації з метою приховати виплату грошей за мовчання зірці фільмів для дорослих і очікує на вирок.

Байден прямо послався на виплату Трампом грошей за мовчання акторці Стормі Деніелс, звинувативши колишнього президента в тому, що він «займався сексом з порнозіркою, коли його дружина була вагітною».

Quote«У мене не було сексу з порнозіркою», — відповів Трамп.

Трамп також відповів Байдену за те, що той згадав про його судимість, зазначивши, що син президента, Хантер Байден, також винен у скоєнні тяжкого злочину, у його випадку — у незаконному придбанні вогнепальної зброї, будучи залежним від наркотиків. Не надавши жодних доказів, Трамп також заявив, що і сам Байден буде притягнутий до кримінальної відповідальності.

Війна в Україні

Окремо Трамп зробив грандіозну обіцянку, заявивши, що війну в Україні буде «врегульовано» до того, як він вступить на посаду 20 січня 2025 року. При цьому він назвав неприйнятною для США пропозицію путіна щодо України.

Також Трамп сказав, що путін ніколи не вдерся б в Україну, якби Штати мали президента, якого поважають у світі.

Quote«Росія забрала багато землі при Обамі, при Байдені. А при мені — ні. Путін знав, що зі мною не можна грати. Ця війна не мала би ніколи починатися. Байден завів нас у погану позицію з Україною і росією. Україна не виграє війну. У них закінчуються люди. Це сумно, вони стільки людей втратили... Через дурні рішення Байдена», — додав Трамп.
Quote«Якщо подивитись, що Трамп робив для України. Цей чоловік сказав путіну: «Робіть, що хочете і як хочете», — відповів Байден.

У фіналі дебатів кандидати обійшлися без рукостискання.

Президентські вибори у США мають відбутися 5 листопада 2024 року.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉