Facebook Pixel

Байден перемагає Трампа, але поки за фінансами: головні спонсори кандидатів у президенти США

У листопаді 2024-го відбудуться найважливіші вибори цього року – президента США. На перегонах знову зійдуться Джозеф Байден та Дональд Трамп. Про те, хто фінансує виборчі кампанії двох опонентів, розповідає The Page

Скільки Байден зібрав грошей на свою передвиборчу кампанію

Станом на початок квітня 2024 року кандидат від Демократичної партії Джозеф Байден у своєму фонді мав $192 млн. При цьому у березні 2024-го до фонду було додано $90 млн.

Це взагалі історичний рекорд для кандидатів у президенти США. Колишня держсекретарка і кандидатка у президенти Гілларі Клінтон у березні 2016 року зібрала трохи менше ніж $30 млн. Президент Барак Обама у березні 2012-го зібрав $53 млн.

Хто фінансує Байдена

Основні жертводавці – пересічні американці. Сума 96% пожертв у першому кварталі становила менше ніж $200. Тільки у березні 704 тис. унікальних донорів зробили 864 тис. внесків на кампанію Байдена.

Однак і заможні американці офіційно вкладають кошти у виборчу кампанію чинного президента. Серед основних спонсорів кампанії Джозефа Байдена такі підприємці:

  • Дональд Сассман, засновник хедж-фонду Paloma Partners — $9 млн;
  • Джеймс Саймонс, співзасновник хедж-фонду Renaissance Technologies — $7 млн;
  • Дебора Саймон, філантроп на пенсії — $6,1 млн;
  • Джордж Маркус, засновник компанії з нерухомості Marcus & Millichap — $4 млн;
  • Майкл Моріц, партнер венчурної фірми Sequoia Capital — $3,5 млн.


Скільки Трамп зібрав на свою передвиборчу кампанію

Станом на 5 квітня 2024 року Дональд Трамп зібрав $93,1 млн у своєму виборчому фонді, що удвічі менше за його супротивника. У березні Трамп і його союзники разом зібрали $65,6 млн.

Щоб зрівняти грошові рахунки, 6 квітня 2024 року Трамп провів гучний збір коштів у Палм-Біч, штат Флорида, у резиденції мільярдера Джона Полсона, який зібрав понад $50,5 млн для його кампанії. Таким чином, на цей час кандидат від республіканців отримав пожертв на суму $143 млн для своєї передвиборчої кампанії 2024 року.

Дональд Трамп та його дружина Меланія в Палм-Біч, штат Флорида,

Дональд Трамп та його дружина Меланія в Палм-Біч, штат Флорида,

Для більш ефективного збору команда кандидата організувала багаторівневу систему пожертв «Комітет Трампа 47». Найвищий рівень внесків називається Ultra MAGA (ця абревіатура розшифровується як Make America Great Again), він призначений для осіб, які пожертвують не менше ніж $814,6 тис.

Інші рівні включають:

  • «Команда Трампа 2024» — для тих, хто пожертвує від $250 тис.;
  • «Команда Америки перш за все» — за внески в розмірі від $100 тис.;
  • «Клуб 47» — за пожертви від $50 тис.;
  • MAGA 24 — за внески від $24 тис.

Хто фінансує Трампа

На відміну від Байдена, основний фінансовий тягар виборчої кампанії Трампа тримають на собі багатії. Крім згаданого заходу на Палм-Біч, кандидата у президенти спонсорували найбагатші донори, які, за даними Reuters, внесли понад $50 млн. Серед них:

  • Тімоті Меллон, спадкоємець банківської династії Меллонів, який передав щонайменше $16,5 млн протрампівському руху Super PAC;
  • Айзек «Айк» Перлмуттер, колишній голова Marvel Entertainment, і його дружина Лаура Перлмуттер пожертвували понад $10 млн;
  • Лінда Макмехон пожертвувала понад $10 млн MAGA Inc. До 2009 року вона керувала World Wrestling Entertainment разом зі своїм чоловіком Вінсом Макмехоном. На початку 2024 року Вінс Макмехон звільнився з гіганта індустрії боротьби TKO Group (TKO.N) — дочірньої компанії WWE, яку він заснував;
  • Роберт Бігелоу, власник бюджетного готелю в Неваді, передав понад $9 млн протрампівській групі. У січні 2024 року Бігелоу сказав Reuters, що виділить на підтримку Трампа $20 млн;
  • Патриція Дагган, головний донор Церкви саєнтології, надала понад $5 млн протрампівському руху Super PAC.

Інші кошти у передвиборчому фонді, приблизно третина, — внески від небагатих громадян.

Фінансові труднощі Трампа

Крім помітного відставання Трампа від Байдена у фінансах, є ще одна обставина, що тягне його униз — судові витрати. У трьох окремих судових процесах Дональда Трампа вже визнали винним у сексуальному насильстві, наклепі та фінансовому шахрайстві, пов’язаному з оцінкою його активів.

Кандидату у президенти також загрожує ще чотири кримінальні переслідування, у тому числі два звинувачення у змові з метою скасування президентських виборів 2020 року. У середині квітня 2024 року розпочався перший кримінальний процес за звинуваченням Трампа у фальсифікації бухгалтерських записів, щоб приховати таємну виплату порноактрисі перед виборами 2016 року. Слідство вважає, що за $130 тис. підприємцю вдалося купити мовчання порнозірки Стормі Деніелс, з якою у нього були сексуальні стосунки. Це не є порушенням закону, претензії в іншому: Трамп відшкодував своєму адвокату витрачені гроші і документально оформив це як плату за судові витрати.

У березні Дональд Трамп витратив $4,9 млн на оплату судових послуг, а на рахунках, які він використовував для фінансування своїх адвокатів, залишилося лише $6,8 млн. З січня 2023 року комітет політичних дій Трампа Save America витратив понад $62 млн на суди. При цьому закони США прямо забороняють передвиборчим фондам фінансувати судові витрати кандидата.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉