Facebook Pixel

Цей день в історії: 1 липня відбувся перший в історії повітряний бій

1 липня у світі відзначають Міжнародний день кооперативів, Всесвітній день боротьби з бідністю, в Канаді – День Канади, в Шотландії та шотландських діаспорах – День тартана, вовняної картатої тканини, та шотландської спадщини, у Болгарії – Джулай, а в Україні – День архітектури.

The Page нагадує, які історичні події відбулися 1 липня в Україні та світі.

У 1520 році іспанські конкістадори на чолі з Ернаном Кортесом з боєм вийшли з Теночтітлана, столиці ацтекського царства, яке було побудоване на острові озера Тескоко. Наступного року іспанці разом з противниками ацтеків тласкальтеками захопили Теночтітлан, найбільше місто доколумбової Америки.

Так Теночтітлан зображали на європейських мапах

Так Теночтітлан зображали на європейських мапах

У 1569-му Велике князівство Литовське й Польське королівство уклали Люблінську унію про створення федеративної польсько-литовської держави — Речі Посполитої.

У 1770-му комета Лекселла підлетіла до Землі ближче за всі інші комети: за розрахунками астрономів, вона пройшла на відстані всього 0,0146 астрономічної одиниці, тобто 2,18 млн км. Це, звісно, більше, аніж від Землі до Місяця, але всього в п’ять разів.

1 липня 1858 року Чарльз Дарвін разом із Альфредом Расселом Воллесом на засіданні наукового Ліннеївського товариства в Лондоні вперше представили теорію еволюції.

Рівно за рік по тому в протоколах товариства був опублікований короткий виклад теорії природного відбору Дарвіна.

1 липня 1867 року британські домініони Провінція Канади, Нова Шотландія та Нью-Брансвік об’єдналися в конфедерацію, створивши нову державу. Першим прем’єром Канади став Джон А. Макдональд.

У 1881 році відбувся перший міжнародний телефонний дзвінок між містечком Сент-Стівен в канадському Нью-Брансвіку та Кале, штат Мен, у США.

У 1903-му почалася перша в історії велогонка Тур-де-Франс.

Як стався перший повітряний бій в історії

Лейтенант Курт Вінтгенс (зліва) поруч із одним зі збитих ним літаків.

Лейтенант Курт Вінтгенс (зліва) поруч із одним зі збитих ним літаків.

У 1915 році німецький пілот Курт Вінтгенс, 21-річний лейтенант військової авіації Deutsches Heer's Fliegertruppe, одержав перемогу у першому в історії відомому повітряному бою – на винищувачі Fokker M.5K/MG Eindecker, озброєному синхронним кулеметом. Це сталось о 6:00 годині ранку на висоті 2000-2500 м.

Quote«Раптом помічаю перед собою, десь на 300 м вище, моноплан. І в ту ж мить він уже пірнув переді мною, люто стріляючи з автомата. Але коли я відразу пірнув під нього в протилежному напрямку, він дико промахнувся. Після чотирьох атак я піднявся до його висоти, і тепер мій кулемет трохи заговорив. Я атакував з такої близькості, що ми дивилися один одному в обличчя. Після моєї третьої атаки він зробив найдурніше, що міг зробити – втік. Швидкий вогонь близько чотирьох секунд, і його ніс завалився. Я міг слідувати за ним до 500 м, потім, на жаль, мене обстріляли з землі занадто гаряче; бій (зараз) ведеться далеко за французькими лініями. Сподіваюся, я скоро зустріну біплан», – так описав бій сам Курт Вінтгенс у листі другу.

Після цього Вінтгенс збив ще щонайменше 19 літаків – поки не загинув 25 вересня 1916 року, також у повітряному бою.

1280px-fokker-m5k-mg-e5-15.jpg

У 1959 році США, Сполучене Королівство та інші країни британської співдружності нарешті домовились про конкретні значення для міжнародного ярда, фунта авуардюпуа та інших похідних одиниць неметричної системи – включаючи дюйм, милю та унцію.

У 1989-му у Києві було створено Народний рух України.

1 липня 1997 року Гонконг був переданий під управління КНР.

У 2013-му Хорватія приєдналася до Європейського Союзу.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉