Facebook Pixel

Уряд може продати Сенс Банк та Укргазбанк до кінця 2026 року

Кабмін готує продати державні Сенс Банк та Укргазбанк. До кінця вересня 2024 року уряд планує зареєструвати законопроект про приватизацію держбанків

Про це пише нардеп Ярослав Железняк.

Згідно проекту реформ «План України», такий закон має бути ухвалений та набрати чинності до кінця І кварталу 2026 року.

Що відомо про Сенс Банк та Укргазбанк

Обидва банки входять до категорії «системних» в Україні. За даними НБУ, активи Сенс Банку складають 110 млрд грн, капітал – 10,9 млрд. У 2023 році він показав 5 млрд грн прибутку. У Укргазбанку, станом на 1 травня 2024 року, 176 млрд грн активів, капітал на рівні 14,4 млрд грн, та 1,9 млрд грн прибутку за 2023 рік.

Як був націоналізований Сенс Банк

20 липня 2023 року Нацбанк вивів з банківського ринку АТ «СЕНС БАНК». З 21 липня Фонд гарантування вкладів ввів у банк тимчасову адміністрацію. Це відбулося через те, що Україною були введені санкції проти колишніх власників банку — Михайла Фрідмана та Петра Авена. Також, на думку НБУ, Сенс Банк тоді не міг підтримувати рівень капіталу, достатнього для дотримання нормативних значень, установлених Нацбанком. Зокрема, рівень регулятивного капіталу банку зменшився на 50%. 21 липня Мінфін придбав банк. У червні ходили чутки, що банк може купити польський мільярдер Зигмунт Солож.

З січня 2024 року банком керує голова правління Олексій Ступак.



Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉