Facebook Pixel

Цей день в історії: 28 червня боснійський серб пострілом розпочав Першу світову війну

28 червня у Польщі відзначають День Познанського червня, в Сербії – Відовдан, а в Україні – День Конституції. The Page нагадує, які історичні події відбулися 28 червня в Україні та світі.

635 років тому, у День святого Віта (Відовдан) 1389 року, відбулася битва на Косовому полі. Війська християн на чолі з сербським князем Лазарем зустрілися у смертельному бою з османами султана Мурада. Князь і султан загинули, а у підсумку битви почалось османське завоювання сербських князівств. З кінця XVII століття у Відовдан серби шанують полеглих «за віру і батьківщину». Це день жалоби — сьогодні у Сербії не прийнято грати, співати та веселитися. Проте у канун Відовдана за традиціями розводять священне багаття «криєс» – як відголоски язичницького культу Перуна.

455 років тому, 28 червня 1569 року, за Люблінською унією Королівство Польське та Велике князівство Литовське об'єдналися у єдину федеративну державу Річ Посполиту. У складі Корони Польської враховувались Київщина, Волинь, Брацлавщина та Підляшшя.

У 1644-му актор мандрівного театру Жан-Батист Поклен вийшов на сцену під псевдонимом Мольєр. Його п’єси мали значний вплив на розвиток світового театрального мистецтва.

28 червня 1651 року почалася битва під Берестечком, у якій зійшлися козаки Богдана Хмельницького та армія Речі Посполитої польського короля Яна Казимира.

У 1859-му в англійському Ньюкаслі-на-Тайні відбулася перша у світі виставка собак.

Рівно 110 років тому, 28 червня 1914 року, у Сараєві 19-річний боснійський серб Гаврило Принцип, член терористичної організації «Чорна рука», вбив спадкоємця австрійського престолу ерцгерцога Франца Фердинанда та його дружину Софію Хотек. Цей теракт став формальним приводом для початку Першої світової війни.

Поліція затримує Гаврила Принципа після замаху на ерцгерцога Фердинанда

Поліція затримує Гаврила Принципа після замаху на ерцгерцога Фердинанда

У 1956 році у місті Познань у Польщі почався масовий страйк та пройшли демонстрації під гаслами «Свободи! Хліба! Бога! Геть комунізм!». На вулиці вийшло близько 100 тис. людей. Заворушення тривали до 30 червня, аж поки армія та сили правопорядку не придушили народні протести.

У 1992 році на тральщику «Сигнальщик» у Чорному морі підняли український прапор – першим на флоті.

28 червня 1996 року, після майже доби обговорень, які потім назвали «конституційною ніччю», Верховна Рада прийняла Конституцію України. Протягом 10 днів до того парламент розглянув 5680 пропозицій, заяв і поправок до другого читання проєкту Основного закону. У «конституційну добу» парламент розглядав найголовніші та найбільш дискусійні статті: розподіл повноважень між гілками влади, державну символіку, питання приватної власності, статус Автономної Республіки Крим та статус мов у державі.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉