Facebook Pixel

Польща та країни Балтії закликають ЄС побудувати лінію оборони на кордоні з росією і Білоруссю

Польща та країни Балтії закликають ЄС побудувати лінію оборони на кордоні з росією і Білоруссю

Польща та країни Балтії закликають ЄС побудувати лінію оборони на кордоні з росією і Білоруссю

Польща, Литва, Латвія та Естонія закликали ЄС побудувати оборонні лінії вздовж кордонів ЄС з Росією та Білоруссю, щоб захистити блок від військових загроз Москви та інших шкідливих дій. Про це повідомляє Reuters.

Лідери чотирьох країн, які межують з Росією та Білоруссю, повідомили в листі до президента ЄС, що проєкт, спрямований на захист 27 країн блоку з 450 мільйонами людей, буде обговорюватися на саміті в Брюсселі. Нам також потрібна фінансова підтримка від усіх членів

Quote«Створення системи оборонної інфраструктури вздовж зовнішнього кордону ЄС з росією і Білоруссю відповідатиме гострій і нагальній потребі убезпечити ЄС від військових і гібридних загроз», — йдеться в листі чотирьох лідерів.

Гібридні загрози стосуються поєднання військових і невійськових, прихованих і відкритих засобів, включаючи дезінформацію, економічний тиск, кібератаки і незаконне переміщення мігрантів через кордон.

Quote«Масштаб і вартість цих спільних зусиль вимагають цілеспрямованих дій ЄС для їхньої політичної і фінансової підтримки», — говориться в листі.

Деякі дипломати ЄС оцінюють, що вартість будівництва такої лінії оборони вздовж 700 кілометрів кордонів ЄС з Росією та Білоруссю становить близько 2,5 мільярдів євро.

Оскільки війна росії в Україні триває вже третій рік і вона посилює гібридні операції проти Заходу, європейські оборонні інвестиції та їх фінансування будуть однією з головних тем, які обговорюватимуть лідери ЄС на саміті.

Раніше Греція та Польща виступали за створення системи протиповітряної оборони ЄС на кшталт ізраїльського «Залізного купола», яка координувала б нині розрізнені системи протиповітряної оборони ЄС, а згодом закликали до спільного фінансування наземної оборони вздовж східного кордону ЄС.

Quote«Необхідно вжити надзвичайних заходів, оскільки зовнішній кордон ЄС повинен бути захищений військовими і цивільними засобами», — йдеться в листі чотирьох країн.

У листі наголошується, що планування та будівництво лінії оборони східного кордону ЄС має бути скоординовано з НАТО та його військовими потребами.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉