Facebook Pixel

Проросійські хакери атакували США, Швецію та Ізраїль

Проросійські хакери Anonymous Sudan здійснили серію атак проти Швеції, Ізраїлю та США. Деякі експерти з кібербезпеки зробили висновок, що вони діють із території рф і здійснюють зломи з метою просування інтересів москви. Про це повідомляє Bloomberg.

Хакерську групу звинувачують у низці кібератак, зокрема й проти Microsoft на початку червня. Атака на Microsoft спричинила тимчасові збої в роботі деяких популярних сервісів, зокрема, Outlook, Teams і OneDrive.

Представники Anonymous Sudan зазначили, що їхня атака на американську корпорацію є «помстою за політику США щодо військового конфлікту в Судані». Вони стверджують, що «працюють» нібито з території Судану, а також говорять, що здійснюють кібератаки від імені мусульман у всьому світі.

Кібератаки хакерів проти Швеції та Ізраїлю

Anonymous Sudan почали активно діяти проти Швеції в лютому 2023 року. Тоді через їхні дії сталися збої на вебсайтах авіакомпанії SAS AB, державної енергетичної компанії Vattenfall AB і оборонної компанії Saab AB.

Хакери заявили, що ці атаки були здійснені у відповідь на спалення Корану біля посольства Туреччини в Стокгольмі. Але експерти вважають, що вони намагалися посилити напруженість щодо мусульманської меншини Швеції та змусити Туреччину відмовити Швеції в приєднанні до НАТО.

Навесні Anonymous Sudan оголосили про атаку на ізраїльську фірму з кібербезпеки Check Point Software Technologies Ltd., а згодом пообіцяли «значно посилити» свої атаки. Вони продовжилися, коли Ізраїль передав Україні радари як військову допомогу.

Хакери здійснили сотні атак протягом шести тижнів, спрямованих на вебсайти, що використовують новинні агенції, урядові та військові установи, університети, банки, оператори зв’язку, технологічні компанії й не тільки.

Хакери Anonymous Sudan пов'язані з росією

Шведський експерт із розвідки загроз Маттіас Велен говорить, що Anonymous Sudan — російська інформаційна операція, яка «має на меті використовувати свої ісламські повноваження, щоб зблизити росію та ісламський світ».

Такої думки й експерти з інших країн, які вивчали діяльність хакерів. Вони переконані, що Anonymous Sudan намагаються просунути наратив про те, що Захід нібито вороже ставиться до ісламу, а москва — по-дружньому.

Представник групи хакерів заперечив, що вони діяли від імені росії, але зазначив, що їхні інтереси збігаються.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉