Facebook Pixel

«Зернову угоду» подовжили на 120 днів, попри вимоги рф скоротити строк у два рази

Чорноморська зернова ініціатива пролонгована ще на 120 днів. У рф стверджують, що дію «зернового коридора» подовжили лише на 60 днів.

Про продовження угоди на 120 днів повідомив віцепрем'єр-міністр з відновлення — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.

«Угода щодо Чорноморської зернової ініціативи продовжена на 120 днів. Вдячні Антоніо Гутеррішу, ООН, президенту Ердогану, міністру оборони Туреччини Хулусі Акару та всім нашим партнерам за дотримання домовленостей», — зазначив урядовець.

Також угоду прокоментував прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Він запевнив, що Україна не допустить скорочення терміну дії «зернової угоди», та пропонує автоматично продовжувати угоду на 120 днів по її закінченню.

Таким чином, Україна продовжує експортувати зернові через три морські глибоководні порти. Зокрема, з початку роботи ініціативи, Україна експортувала 25 мільйонів тонн агропродукції на потреби світу.

Що кажуть інші учасники «Зернової ініціативи» щодо строків дії угоди

Представниця МЗС росії Марія Захарова заявила, що термін продовження угоди становить лише 60 днів. Своєю чергою, продовження ініціативи прокоментувала Організація Об’єднаних Націй, проте строки дії угоди в ООН не назвали.

«Продовжено Чорноморську зернову ініціативу, підписану у Стамбулі 22 липня 2022 року. Ініціатива дозволяє полегшити безпечне судноплавство для експорту зерна та пов'язаних з ним продуктів харчування та добрив, включаючи аміак, із певних морських портів України. Протягом перших двох термінів близько 25 мільйонів метричних тонн зерна та продуктів харчування було переміщено до 45 країн, що допомогло знизити світові ціни на продовольство та стабілізувати ринки», — йдеться у повідомленні на сайті ООН.

Організація також подякувала уряду Туреччини за дипломатичну та оперативну підтримку Чорноморської зернової ініціативи.

Які проблеми залишаються попри подовження «Зернової угоди»

Попри очікування, Миколаївський порт все ще не додали до переліку підприємств, з яких експортують агропродукцію «зерновим коридором».

«Продовжуємо роботу над долученням до Зернової ініціативи портів Миколаївщини та розширення номенклатури вантажів. Україна була і залишається міцно вбудованою в світову економіку та ринки. Можливість експортувати більше дозволить зняти інфляційні ризики, а як наслідок і соціальну напругу у багатьох країнах світу», — зазначив міністр Кубраков.

Раніше постпред України при ООН Сергій Кислиця зазначав, що охоплення зерновою угодою має бути розширене до терміналів у Миколаївській області. В свою чергу, голова Миколаївської ОВА Віталій Кім заявляв, що порти регіону можуть додати до «зернового коридору» за декілька місяців.

Наразі Миколаївщина не може приєднатися до експорту зерна через військову перепону з боку рф. Окупанти все ще мають можливість обстрілювати акваторію регіону з боку Очакова з Кінбурнської коси.

Також головним викликом для пришвидшення експорту зерна з України є затримка інспекційних перевірок в Туреччині з боку рф.

Контекст. 22 липня 2022 року Україна, Туреччина та ООН підписали угоду про розблокування портів та вивезення українського зерна. Схожу угоду з ООН та Туреччиною підписала й росія. З того часу угоду продовжили 17 листопада, на чотири місяці — до 18 березня 2023 року.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉