Facebook Pixel

Трамп може уникнути відповідальності за свої дії під час президентства

У понеділок, 1 липня, Верховний суд США, ймовірно, винесе рішення на запит колишнього президента Дональда Трампа про його імунітет у кримінальній справі, пов'язаній зі спробами оскаржити результати виборів 2020 року.

У Верховному суді більшість складають судді з консервативними поглядами (шість проти трьох), причому трьох із них було призначено Трампом під час його президентства. Як показали дебати 25 квітня, суд схильний визнати наявність певного рівня імунітету від кримінального переслідування, але, ймовірно, не підтримає «абсолютний імунітет» для всіх рішень, ухвалених на посаді, чого домагається Трамп.

Трамп планує представляти Республіканську партію на виборах президента США 5 листопада і змагатися з чинним президентом, представником Демократичної партії Джо Байденом.

Незалежно від того, яким буде рішення суду, повільний розвиток цієї гучної справи вже зіграв на руку Трампу. Воно зменшило ймовірність завершення судового процесу за звинуваченнями, висунутими спеціальним прокурором Джеком Смітом до виборів.

Верховний суд має ухвалити рішення щодо апеляції Трампа щодо рішення суду першої інстанції, яке відхилило його позов про імунітет.

Трамп стверджує, що він має імунітет від судового переслідування на підставі того, що він був президентом і дії, за які його звинувачують, робив під час виконання своїх обов'язків.

Сміт виступив проти президентської недоторканності від судового переслідування, наголошуючи на принципі рівності перед законом. Команда юристів Трампа закликала суддів повністю захищати колишніх президентів від кримінальних звинувачень за офіційні дії, здійснені під час виконання своїх посадових обов'язків.

Адвокат Трампа заявив, що відсутність такого імунітету може призвести до того, що поточні президенти будуть наражатися на тиск і загрози від політичних опонентів, які можуть використовувати судові позови як засіб вимагання та шантажу.

78-річний Трамп став першим колишнім президентом США, якого притягнули до кримінальної відповідальності, а також першим колишнім президентом, засудженим за злочин.

Подякувати 🎉