Facebook Pixel

Україна підписала безпекові угоди з ЄС, Естонією та Литвою: що передбачають

27 червня 2024 року Україна підписала три безпекові угоди: з Євросоюзом, Естонією та Литвою. Ці домовленості вперше закріплюють багатосторонні довгострокові зобов’язання всіх 27 держав-членів ЄС надавати Україні підтримку у військовій, фінансовій, гуманітарній та політичній сферах. Про це повідомили в офіційному інтернет-представництві президента України Володимира Зеленського.

Що відомо про нові безпекові угоди України з ЄС від 27 червня 2024

27 червня 2024-го у Брюсселі Володимир Зеленський, президент Європейської ради Шарль Мішель і президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн підписали безпекові зобов’язання між Україною та ЄС.

Ці домовленості вперше закріплюють довгострокові зобов’язання всіх 27 держав-членів ЄС надавати Україні підтримку в усіх ключових сферах: військовій, фінансовій, гуманітарній, а також надавати політичну допомогу впродовж 10 років.

Також країни союзу зобов'язалися підтримувати Україну на шляху до членства в ЄС, посилювати санкції проти рф, також співпрацювати в протидії гібридним та кіберзагрозам і у забезпеченні вільного судноплавства в Чорному та Азовському морях.

Уперше в документі, який ЄС підписує із третьою країною, передбачений відповідний консультаційний механізм у разі можливої майбутньої агресії (протягом 24 годин).

Що відомо про безпекову угоду України з Естонією

Під час візиту Зеленського до Брюсселі він також уклав безпекову угоду з Естонією. Уряд Естонії визначив мету виділяти на військову підтримку України щонайменше 0,25% ВВП щорічно з 2024 до 2027 року.

Країна активно підтримує Україну в оборонній сфері з самого початку повномасштабного вторгнення росії. Від лютого 2022-го Естонія виділила €500 млн допомоги українській армії, а це понад 1,3% ВВП країни.

Що відомо про безпекову угоду з Литвою

Укладена 27 червня 2024-го безпекова угода з Литвою також передбачає, що країна має на меті щороку надавати Україні безпекову та оборонну підтримку у розмірі 0,25% її річного ВВП.

Як і Естонія, Литва активно підтримує оборонний сектор України. У 2024 році військова допомога Литви Україні вже досягла майже €80 млн.

Quote«Таким чином, загалом зараз укладено вже 20 безпекових угод, у тому числі з усіма державами, що входять до поясу «Глобальної Півночі», та країнами Балтії», – повідомив народний депутат Данило Гетманцев.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉