Facebook Pixel

Названі кращі інтерв’ю року про політику, military tech, радіацію, війну, бізнес та фальшиві гроші

Протягом 2023 року ділове видання The Page провело інтерв’ю з бізнесменами, політиками, військовими, науковцями, посадовцями. На початку 2024 року The Page називає найбільш важливі з них, які не втрачатимуть актуальності найближчим часом.

Оксана Маркарова, посол України у США, про світ після перемоги

У 2023 році ми вболівали за надання Україні міжнародної допомоги, переживали, що важливі ініціативи у цій сфері стикалися з перепонами, дивувалися дієвості російської пропаганди. Ці гострі та складні питання The Page обговорив з Оксаною Маркаровою, пані послом України в США.

Quote«Зараз дуже важливо не тільки спростовувати фейки, які запускає росія, не тільки боротися з їхніми інформаційними кампаніями, які йдуть паралельно, а іноді передують військовим операціям разом із кібератаками. Але також треба займатися проактивною просвітницькою програмою, адже вона закладає правильну основу для стосунків», — зазначила Оксана Маркарова в інтерв’ю The Page.

Бізнесмен Олександр Кардаков про military tech

У 2023 році одним із нагальних завдань України стала розробка і налагодження виробництва власного озброєння. Відомий підприємець Олександр Кардаков, який почав займатися бізнесом у 1990-му, не перший рік фокусується на розробці та виробництві спецтехніки, а нині кількість його miltech-проєктів лише збільшується. В інтерв’ю The Page він розповідає про роботу в цій сфері, зокрема про розробку рішення для захисту об'єктів критичної інфраструктури.

Quote«Партнерство між державним замовником [озброєння] та приватним виробником стало можливим насамперед завдяки волонтерам та фондам. Йдеться і про фінансування, і про розуміння завдань. Завдяки цьому сьогодні багато в чому розвивається індустрія дронів, РЕБ.», — зазначив Олександр Кардаков в інтерв’ю The Page.
Олександр Кардаков з очільником Мінстратегпрому Олександром Камишіним. Фото: Фейсбук

Олександр Кардаков з очільником Мінстратегпрому Олександром Камишіним. Фото: Фейсбук

Засновник Finpoint Сергій Будкін про інвестиції в країну

Однією з найбільш успішних угод на українському ринку M&A, вочевидь, є продаж у 2005 році банку «Аваль» австрійській Raiffeisen за $1 млрд — удвічі вище за початкову вартість. У цій і багатьох інших знакових угодах брав участь Сергій Будкін, інвестиційний банкір, засновник компанії FinPoint. В інтерв’ю The Page Будкін розповів про інвестиції в Україну після війни.

Quote«Багато міністерств фінансів Європи чи пов’язані організації, уряди різних країн відчувають моральне зобов’язання допомогти Україні інвестиціями. Але у нас буде лише 2-3 роки, поки хтось інвестуватиме. Щойно порядок денний буде суперечити етиці – наприклад, вийде низка статей про корупцію в Україні, – воно швидко закінчиться», — зазначив Сергій Будкін в інтерв’ю The Page.

Директор з торгівлі компанії «Нібулон» Володимир Славінський про агроекспорт під час війни

У 2023 році в фокусі уваги перебували великі українські агропідприємства. Адже саме агросектор забезпечує Україні значну частину експортної виручки. Одним з найбільш відомих і впливових агровиробників та експортерів України є компанія «Нібулон».

Після трагічної загибелі під час російського обстрілу Миколаєва власника бізнесу Олексія Вадатурського разом із дружиною «Нібулон» очолив Андрій Вадатурський — син засновника компанії. Директор з торгівлі «Нібулон» Володимир Славінський розповів The Page про те, як війна залишила компанію без власного флоту і які перспективи є у використанні Дунаю для українського експорту.

Quote«На сьогодні основним каналом збуту залишається логістичний маршрут доставки зернових в Ізмаїл, завантаження на річковий транспорт, а потім доставка до румунського морського порту Констанца, де зерно перевантажується з барж на морські судна різного класу й розміру», — зазначив Володимир Славінський в інтерв’ю The Page.

Радіобіологиня Олена Паренюк про радіаційну загрозу

Для мільйонів українців 2023 рік пройшов під знаком загрози радіаційної аварії на окупованій росіянами Запорізькій атомній станції. Поки окупація ЗАЕС триває, цей ризик залишається актуальним, як і роз’яснення радіобіологині Олени Паренюк про можливий масштаб радіаційної загрози і захист від неї.

Олена Паренюк, радіобіолог, старша наукова співробітниця Інституту проблем безпеки атомних електростанцій НАН України.

Олена Паренюк, радіобіолог, старша наукова співробітниця Інституту проблем безпеки атомних електростанцій НАН України.

Quote«Тут складно будь-що прогнозувати, бо ми не уявляємо, що можуть зробити росіяни і чого саме вони хочуть досягти. Якщо вони прагнуть вчинити аварію, яка буде відчутна у Європі, вони спробують розігнати п’ятий енергоблок [на момент інтерв’ю перебував у стані гарячого зупину, зараз таким є четвертий блок] і спровокувати його вибух. Якщо їхня мета — невеликий викид радіації, вони можуть підірвати вибухівку біля сховища відпрацьованого ядерного палива. Оскільки такі сховища дуже надійні і захищені, витік може бути доволі незначний. Але це також радіаційний інцидент», — зазначила Паренюк у інтерв’ю The Page.

Валерій Строчков з Нацбанку про боротьбу з фальшуванням грошей

А ви бачили гроші, з яких миші зробили кубло? А монети, які оплавилися від пожежі в магазині під час ворожого наступу на Київ? А купюри, які банки навмисно псували, під загрозою окупації? А небезпечні фальшиві гривні, які виготовляли поліграфічним способом?

Валерія Строчкова, начальника управління організації виготовлення і захисту грошей Департаменту грошового обігу НБУ

Валерія Строчкова, начальника управління організації виготовлення і захисту грошей Департаменту грошового обігу НБУ

Про все це йде мова в інтерв’ю The Page Валерія Строчкова, начальника управління організації виготовлення і захисту грошей Департаменту грошового обігу НБУ. Співрозмовник видання не тільки називає чотири піки вилучення підроблених банкнот в Україні і розповідає про обмін пошкоджених купюр, а й показує цікаві зразки, що зберігаються в Нацбанку.

Quote«Якщо до цього питання підходити з огляду на те, що у 2022 році відбулося повномасштабне вторгнення, про ті цифри варто задуматися. Бо від 2019-го у нас почала зростати кількість вилучених з обігу підробок. У передвоєнний 2021-й ми вийшли на пік, коли за рік вилучили майже 21 тис. підроблених купюр на 8,2 млн грн», — розповів Строчков The Page.

Доброволець ЗСУ про вигорання на війні

Перелік найважливіших інтерв’ю The Page буде неповним, якщо не згадати тих, завдяки кому працює економіка і продовжується життя в країні. А саме — наших захисників. Киянин Володимир, доброволець ЗСУ, а у мирному житті — музикант, поет, художник та дизайнер у невеликому амбіційному стартапі, відверто розповідає про свій стан і емоції на війні.

Quote«Коли вже понад півтора року перебуваєш у війську і не бачиш ні кінця ні краю, розумієш, що таке вигорання. Втомлюєшся психологічно та фізично, зокрема, через відсутність нормального сну — він постійно перебивається. Уся ця втома згодом накопичується і робить свою справу: залишається дедалі менше сил і мотивації. Саме необмеженість терміну служби давить найбільше. Зрозуміло, що війна може бути надовго, тому й потрібна стратегія у питаннях мобілізації та демобілізації. Інакше просто «спалимо» кістяк нашої армії», — розповів в інтерв’ю The Page Володимир.

Співрозмовник видання додав, що поступово замінювати людей на передку можна і потрібно, бо інакше у бійців почне текти дах.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉