Facebook Pixel

Крим, Китай, олігархи та спрощенці. Про що розповідають головні спецпроєкти The Page 2023 року

В 2023 році Україні виповнилося 32, економічній війні росії проти України — 30, а українському підприємницькому руху — 25 років. Про це розповідають головні спецпрєкти The Page 2023 року. Крім того, в своїх спецпроєктах видання розповідало про формування українського олігархату, протистояння Китаю із Заходом і економічні наслідки окупації Криму. Підбиваючи підсумки 2023 року, нагадаємо найцікавіші сторінки.

Бізнес України: 32 роки нової історії

biznes.png

У серпні 1991 року, коли Україна тільки здобула незалежність, розпочалася довга трансформація від планової до ринкової економіки. The Page нагадує, які відомі бренди з’явилися в перші роки незалежності України і фактично започаткували нові ринки. Наприклад, у 1991 році в Україні зареєстрували 18 комерційних банків: Фінексбанк, Львів, Полтава-банк, Укрсиббанк, Індустріалбанк, Прикарпаття та ін. До речі, до 2014 року в країні було майже 200 банків, а сьогодні – лише 65. Тоді як першою торговою маркою пива в Україні стала «Оболонь», яку продовжують випускати з 1992 року.


Українці, які вже були дорослими в 90-ті роки, напевно знають, що таке бартер, ваучер, євроремонт, ніжки Буша, й вірогідно, колись змінили пейджер на кнопкову мобілку, а потім на смартфон. А ще вони розуміють азірівку й пам’ятають, кого з політиків оточували любі друзі, а кого — молода команда. Згадати або дізнатися про це все допоможе перелік 100 слів, які влучно розповідають про розвиток економіки України за 32 роки.


Важкі роковини. 30 років економічної війни росії проти України

The Page нагадує, що в лютому 1993 року росія відкрито розпочала проти України економічну агресію, яка вже тоді могла поставити крапку в історії незалежності нашої країни. Мова йде про початок газового шантажу, який росія традиційно застосовує як важіль геополітичного впливу. Нагадаємо, «Газпром» 20 лютого 1993 року пригрозив через п’ять днів припинити постачання газу Україні начебто через заборгованість з оплатою. Як тоді вирішилася ситуація і які витівки небезпечного сусіда чекали на Україну попереду, розповідає спецпроєкт The Page.


Як спрощенка за 25 років перетворила УРСР в Україну

Черговий спецпроєкт The Page переносить читача у початок 90-х років, коли в країні тільки народжувалася ринкова економіка.

Quote«На той час в Україні було приблизно три мільйони людей, які займалися мікробізнесом. Здебільшого це були торговці на базарах, і більшість із них перебувала у повній тіні. Інші здавали звітність, де показували дохід на рівні мінімальної зарплати і сплачували з нього податок», — розповідає Володимир Дубровський, старший економіст CASE-Ukraine.


Перші українські підприємці перебували під неабияким тиском. Дубровський згадує, як податківці виїжджали відомчими автобусами на ринки мало не щодня й розходилися рядами збирати данину. Проте після запровадження спрощеної системи оподаткування у 1998 році ситуація почала докорінно змінюватися. А The Page розповідає, як поява спрощеної системи оподаткування в Україні виховала волелюбний середній клас, який став рушієм важливих змін.

Як уникнути появи нової олігархії в Україні

З 1990-х років походить ще одне явище, яке зробило Україну такою, як вона є. Мова йде про олігархію, тобто когорту великих бізнесменів, що збагатилися і набули політичного впливу на етапі первинного накопичення капіталу завдяки наявності масштабних галузей для отримання ренти та слабкої законодавчої бази. Кістяк українського олігархату склався за часів президентства Леоніда Кучми.


Олександр Паращій, керівник аналітичного відділу інвесткомпанії Concorde Capital, в коментарі для спецпроєкту The Page наголошує, що практично у кожного великого бізнесмена можна знайти ознаки олігарха. Але немає проблеми в тому, що у когось є великий бізнес, проблеми з’являються тоді, коли цей бізнес починає впливати на політику і таким чином спотворювати правила гри в економіці на свою користь.

Індекс КСВ 2023

У 2023 році The Page провів велике дослідження, щоб відзначити кращі практики корпоративної соціальної відповідальності українського бізнесу під час війни. З його результатами знайомить спецпроєкт «Індекс КСВ 2023».

А зараз триває нове дослідження, під час якого The Page спільно з «Центром розвитку КСВ» мають вивести Індекс «Кращі компанії, дружні до родини-2023». Його мета — розповісти про практики підтримки родин співробітників з боку роботодавців. Для участі у рейтингу компанії мають до 10 січня 2024 року заповнити анкету.


Крим. Ревізія напередодні повернення

Наприкінці лютого 2024 року мине десять років, як в українському Криму з’явилися «зелені чоловічки» та російські казаки. Відтоді Україна доволі швидко втратила контроль над окупованим півостровом. Розпочався сумний відлік збитків та втрат.


Велику небезпеку для окупованого півострова також створює фактична заміна завезеними росіянами місцевих кримчан, багато з яких виїхали на територію, підконтрольну Україні. Масштаб проблеми The Page з’ясовує у своєму спецпроєкті.

Quote«Ми вже неодноразово казали, що, за різними експертними даними, у Крим заїхало щонайменше півмільйона росіян, цифра може сягати 800 тис. і більше, — каже у коментарі The Page постійний представник президента України у Криму Таміла Ташева. — Для регіону з населенням приблизно 2,5 млн осіб це означає, що вже замінили понад 20% його мешканців. Найгірша ситуація зі зміною демографічного складу населення у Севастополі, де за дев’ять років окупації, за даними окупантів, кількість мешканців зросла на 45%. Відповідна практика може суттєво вплинути на процес реінтеграції міста після його деокупації».

Зіткнення цивілізацій. Як далеко може зайти Китай у протистоянні із Заходом

Як Китай намагається змінити світовий порядок, наскільки готовий до серйозного протистояння із Заходом і як сформувалися погляди нинішнього лідера КНР Сі Цзіньпіна, розповідає черговий спецпроєкт The Page.

Quote«Якби росіяни захопили Київ, а Захід не втрутився, то, думаю, китайці захопили би Тайвань», — доходить висновку у коментарі для спецпроєкту The Page Сергій Ноздрачов, ад’юнкт-професор Києво-Могилянської бізнес-школи (kmbs).



Подякувати 🎉