Facebook Pixel

Raiffeisen відкладає вихід з росії

Raiffeisen Bank International (RBI) відкладає плани виходу з росії. Про це Reuters повідомили три джерела в Відні, посилаючись на те що Австрія посилює захист давніх зв'язків з москвою.

Банк раніше оголосив про намір до вересня відокремити свій російський бізнес під тиском європейських регуляторів.

Проте в уряді Австрії та керівництві RBI вирішили не поспішати в надії, що війна в Україні скоро закінчиться. Попри публічну підтримку України в Відні, неофіційно посадовці додають, що не бажають повністю розривати десятирічні зв’язки з росією.

москва затягує процес вихода Raiffeisen

RBI досі не надала план виходу наглядовим органам Європейського центробанку (ЄЦБ), тому навряд чи виділення відбудеться до вересня. Перед тим, як виносити рішення акціонерам, менеджмент RBI хоче дочекатися схвалення з боку ЄЦБ, а це може зайняти місяці.

Також банку потрібно схвалення з боку центробанку рф, мінфіна та навіть президента рф путіна. А рф чітко дала зрозуміти RBI, що доведеться залишитися та працювати в росії, надаючи можливість проводити міжнародні платежі.

В центральному офісі банку наполягають, що RBI продовжуватиме процес згортання бізнесу в рф шляхом продажу або виділення російської «доньки». Проте темпи цих дій викликали суперечку з ЄЦБ, який контролює банк.

«Райффайзенбанк» в росії має 2600 корпоративних клієнтів, 4 млн вкладників та 10 тис. співробітників.

RBI також розглядає продаж як альтернативу розблокуванню до 4 млрд євро капіталу, пов’язаного з прибутковою російською філією.

Відень не готовий втрачати фінансові потоки з рф

Ключові чиновники в Відні борються з обмеженнями та санкціями проти RBI: банк є частиною промислово-фінансової групи, яка лежить в основі економіки країни.

Австрія та рф підтримують тісні зв’язки через російські газопроводи та фінанси, а Відень є центром надходження готівки з росії та її колишніх радянських сусідів.

Голова центрального банку Австрії Роберт Хольцманн висловив занепокоєння щодо тиску на банк з боку президентки ЄЦБ Крістін Лагард, пише Reuters.

Raiffeisen також офіційно передав дані про транзакції в рф в санкційний орган США – Управління з контролю за іноземними активами (OFAC) Міністерства фінансів. Raiffeisen заявив, що дотримується санкцій і співпрацює з OFAC.

…та закликає США не тиснути на RBI

По інформації Reuters, у середині червня 2023 року міністр фінансів Австрії Магнус Бруннер спілкувався з представником мінфіна США Брайаном Нельсоном та закликав США не тиснути на RBI.

Quote«Банк не може покинути таку країну [як рф] за одну ніч», — наголосив прес-секретар мінфіна Австрії.

За деякими даними, присутність RBI в росії вже стала причиною розбіжностей в керівництві групи та незадоволення з боку регіональних земельних банків, які контролюють групу. Деякі з них наполягають на виході.

Подякувати 🎉