Facebook Pixel

У Лондоні будуть судити Коломойського та Боголюбова: коли оголосят вирок

Високий суд Лондона почав розгляд позову Приватбанку проти колишніх власників Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова. Їх звинувачують у незаконному виведенні $1,9 млрд з тепер вже державного банку.

Про це пише НВ

Справа триватиме близько 14 тижнів, з двомісячною перервою в серпні і вересні. За цей час будуть заслухані свідки та розглянуті докази обох сторін. Завершення розгляду справи у лондонському суді очікується у листопаді 2023 року, а саме рішення Високим судом Лондона Англії буде опубліковано вже у 2024 року.

Як Коломойський і Боголюбов виводили гроші з Приватбанку

У грудні 2017 року Приватбанк розпочав провадження у Високому суді Лондона проти своїх колишніх власників Коломойського та Боголюбова, а також шести корпоративних відповідачів (три англійські компанії та три компанії з БВО — Британських Віргінських островів).

Суд видав наказ про всесвітній арешт активів на підставі наданих банком детальних доказів того, що Коломойський та Боголюбов вивели $1,9 млрд шляхом низки шахрайських транзакцій, за допомогою мережі підконтрольних їм компаній. Ці дії були вчинені проти банку у 2013−2014 роках і призвели до його неплатоспроможності та націоналізації у грудні 2016 року.

Кошти з Приватбанку було виведено через надання кредитів 50 фіктивним компаніям, які не мали кредитної історії, не вели господарську діяльність і не могли належним чином погасити кредити. Далі, ці позичальники відразу переказували кошти на офшорні компанії, які, за словами представників банку, також були підконтрольні Коломойському та Боголюбову, в якості передоплати за удаваними договорами поставки. Фіктивні компанії погоджувались поставити нереальну кількість товарів. Наприклад, австралійську марганцеву руду в обсязі, еквівалентному 30% річного виробництва у всій Австралії, або в 28 разів більше, ніж загальний обсяг марганцевої руди, імпортованої Україною того року. Товар жодного разу не постачався, і до вересня 2014 року зазвичай цикл повторювався: кошти, сплачені за цими удаваними договорами повертались до позичальника після 90 днів (щоб дотримуватися діючого тоді валютного контролю), а потім знову переказувалися в рамках іншого удаваного договору поставки.

Однак, на початку вересня 2014 року цей процес зупинився, а $1,9 млрд передоплати, здійсненої на користь шести відповідачів, не були повернуті банку.

Нагадаємо, що Служба безпеки та БЕБ вручили підозру колишньому члену наглядової ради «Укртатнафти» та бізнес-партнеру Ігоря Коломойського Михайлу Кіперману. Його звинувачуть у незаконному привласненні майже 600 млн грн компанії.

Подякувати 🎉