Facebook Pixel

Справа Фірташа: ще трьом керівникам облгазів повідомлено про підозру — БЕБ. ОНОВЛЕНО 18:20

Справа Фірташа: ще трьом керівникам облгазів повідомлено про підозру — БЕБ

Справа Фірташа: ще трьом керівникам облгазів повідомлено про підозру — БЕБ

Детективи Бюро економічної безпеки України (БЕБ) отримали докази розкрадання газу із газотранспортної системи (ГТС) України ще трьома керівниками облгазів. Про це повідомляє прес-служба БЕБ.

Підтверджена сума збитків, яка завдана в результаті їх діяльності складає:

  • голови правління АТ «Криворіжгаз», понад 202 млн грн,
  • голови правління АТ «Волиньгаз» – понад 130 млн грн,
  • голови правління АТ «Чернігівгаз» – майже 220 млн грн.

З метою забезпечення відшкодування завданих державі збитків, БЕБ накладено арешт на рухоме та нерухоме майно осіб, яким повідомлено про підозру, на загальну суму 246 млн грн та корпоративні права підсанкційного бізнесмена на загальну суму понад 7,4 млрд грн.

Докази протиправної діяльності отримані в межах досудового розслідування у справі щодо масштабного розкрадання блакитного палива із ГТС. До схеми причетні керівники окремих облгазів «Регіональної Газової Компанії» (РГК), які підконтрольні підсанкційному олігарху Дмитру Фірташу.

Детективи БЕБ повідомили згаданим службовим особам про підозру у привласненні, розтраті майна або заволодінні ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах та легалізації майна, одержаного злочинним шляхом.

Слідство встановило, що фактичний керівник групи компаній РГК Дмитро Фірташ організував схему несанкціонованого відбору газу з ГТС України, в якій взяли участь службові особи підконтрольних підприємств.

Для покриття витрат компанії, за несанкціоновано відібраний газ у «Оператора ГТС України», облгази перераховували кошти на підконтрольне підсанкційному олігарху підприємство в значно більшому обсязі, ніж було поставлено газу.

Таким чином посадовці облгазів розікрали кошти держави в особливо великих розмірах. У подальшому вони виводилися на підконтрольні компанії та привласнювались.

Правоохоронці отримали докази надання бізнесменом вказівок керівникам компаній, зв’язку між ними, механізмів виведення коштів та спроб приховати сліди протиправної діяльності.

Відповідно до судово-економічної експертизи та інших доказів, підозрювані протягом 2021 року завдали державі понад 4,2 млрд грн збитків.

Наразі вже повідомлено про підозру 15 особам, – підсанкційному бізнесмену — власнику газового холдингу, 11 керівникам облгазів та двом керівникам РГК, директору товариства. Під вартою знаходяться 6 очільників облгазів. Фігурантам загрожує до 12 років ув'язнення.

[Оновлено о 18:20] Арешт топ-менеджерів РКГ прокоментувала Group DF:

Quote"Group DF категорично спростовує всі звинувачення, висунуті СБУ та БЕБ проти наших бізнесів, топменеджерів та акціонера Групи Дмитра Фірташа. Серія обшуків на підприємствах Групи, кримінальні справи, підозри та безпідставні звинувачення, про які повідомили відомства, не мають під собою жодного юридичного підґрунтя та є частиною корупційного тиску на бізнес Групи.
QuoteГрупа заявляє про безпідставність та необгрунтованість висунутих звинувачень, оприлюднених у пресрелізах БЕБ та СБУ. Адвокати Групи та акціонера відстоюватимуть інтереси бізнесів, персоналу та акціонера в українських та міжнародних судах та доведуть свою правоту.
QuoteАрешт корпоративних прав на активи Групи не вплине на діяльність наших бізнесів: вони продовжують працювати в штатному режимі, виконуючи всі зобов'язання перед партнерами в повному обсязі та в терміни, обумовлені контрактами.
QuoteДОВІДКА. За період війни бізнеси Group DF зазнали значних втрат, як і багато інших великих бізнесів в Україні. Попри вимушені зупинки, перебої в роботі, втрату активів та фізичні руйнування наших підприємств, Група допомагала та продовжує допомагати державі: за період повномасштабної війни пряма допомога українцям, містам та ЗСУ перевищила 826,4 млн гривень".
Подякувати 🎉