Facebook Pixel

Справа РГК Фірташа: керівники «Івано-Франківськгаз» і «Сумигаз» отримали підозри

БЕБ і СБУ вручили підозри ще двом топменеджерам Регіональної газової компанії Дмитра Фірташа. Йдеться про голів правління АТ «Івано-Франківськгаз» і АТ «Сумигаз».

Про це повідомляє пресслужба БЕБ.

Суд обрав п’ятьом керівникам облгазів запобіжний захід у вигляді тримання під вартою або внесення відповідної застави. Зокрема, очільнику АТ «Закарпатгаз» — 169 млн грн, «Львівгаз» — 155 млн грн, «Вінницягаз» — 186 млн грн, «Дніпропетровськгаз» — 160 млн грн і «Хмельницькгаз» — 228 млн грн.

У чому підозрюють очільників Регіональної газової компанії Дмитра Фірташа

За даними БЕБ, топменеджери облгазів, що належать Фірташу, брали участь у розкраданні коштів із комунальних платежів, що призначалися для закупівлі газу. Надалі ці кошти виводилися на підконтрольні підозрюваним фірми та привласнювалися. Збитки, завдані державі за 2016 — 2022 роки, становили понад 18 млрд грн.

15 травня 2023 року СБУ спільно з БЕБ проводили обшуки в топменеджерів РГК. Представники DF Group заявили, що кримінальна справа є частиною корупційного тиску на бізнес Групи.

Чим відомий Дмитро Фірташ

Дмитро Фірташ є одним із найбільших бізнесменів України. У 2021 році Forbes оцінив його статки в $420 млн. Основний актив – фінансово-промислова група Group DF, що об'єднує активи у сфері хімічної промисловості, енергетичної інфраструктури.

Фірташ перебуває в Австрії з весни 2014 року, коли його заарештували за запитом США. У Штатах його звинуватили в підкупі індійських чиновників на $18,5 млн задля укладення вигідної угоди з видобутку корисних копалин і подальшого продажу титану компанії Boeing.

Усі звинувачення на свою адресу олігарх заперечує, вважаючи їх політично мотивованими й пов’язуючи з обмеженням свого впливу в Україні.

18 червня 2021 року РНБО ввела санкції проти Фірташа. За словами секретаря РНБО Олексія Данілова, українською зовнішньою розвідкою доведено факти постачання сировини, що вироблялася на підприємствах «титанового бізнесу» Фірташа, на військові підприємства Росії. Фірташ через адвокатів заперечив звинувачення.

Подякувати 🎉