Facebook Pixel

СБУ та БЕБ проводять обшуки в керівництва компаній, що належать Фірташу: подробиці

15 травня СБУ спільно з БЕБ провели обшуки в топменеджерів РГК, ТОВ «ЙЕ Енергія» та облгазів. Усі компанії належать бізнесмену Дмитру Фірташу.

Про це пишуть УП і БЕБ.

У самій РГК обшуки не проводилися.

Quote«В офісі РГК зараз обшуків немає. Ми працюємо прямо зараз з офісу» – повідомили The Page в пресслужбі компанії.

Чому провели обшуки в топменеджерів Фірташа

За даними БЕБ, топменеджери облгазів, що належать Фірташу, брали участь у розкраданні коштів із комунальних платежів, що призначалися для закупівлі газу. Надалі ці кошти виводилися на підконтрольні підозрюваним фірми та привласнювалися. Збитки, завдані державі за 2016 — 2022 роки, становили понад 18 млрд грн.

Дев’ятьом фігурантам – Фірташу, керівникам РГК і очільникам облгазів повідомлено про підозру. З них п’ятьом особам про підозру повідомлено заочно, оскільки вони переховуються за кордоном. Зараз вирішується питання щодо оголошення їх у міжнародний розшук.

Також БЕБ опублікувало фрагмент запису розмови Фірташа з очільником РГК.

Запис розмови Дмитра Фірташа з гендиректором РГК Олексієм Тютюнником

У пресслужбі РГК відповіли, що коментар щодо звинувачень готується.

Чим відомий Дмитро Фірташ

Дмитро Фірташ є одним із найбільших бізнесменів України. У 2021 році Forbes оцінив його статки в $420 млн. Основний актив – фінансово-промислова група Group DF, що об'єднує активи у сфері хімічної промисловості, енергетичної інфраструктури. Основними напрямками діяльності групи є азотний, титановий, газовий і банківський бізнеси. Інші сфери діяльності групи на сьогодні включають агробізнес, медійний бізнес, виробництво кальцинованої соди, розвиток енергетичної інфраструктури та нерухомість.

Підприємства компанії Group DF розташовані в 11 країнах і проводять свою діяльність в Україні, Австрії, Естонії, Італії, Німеччині, Таджикистані, Угорщині, Швейцарії. На підприємствах, що входять до складу Group DF, працюють 100 тис. співробітників.

Фірташ перебуває в Австрії з весни 2014 року, коли його заарештували за запитом США. У Штатах його звинуватили в підкупі індійських чиновників на $18,5 млн задля укладення вигідної угоди з видобутку корисних копалин і подальшого продажу титану компанії Boeing.

Усі звинувачення на свою адресу олігарх заперечує, вважаючи їх політично мотивованими й пов’язуючи з обмеженням свого впливу в Україні.

18 червня 2021 року РНБО ввела санкції проти Фірташа. За словами секретаря РНБО Олексія Данілова, українською зовнішньою розвідкою доведено факти постачання сировини, що вироблялася на підприємствах «титанового бізнесу» Фірташа, на військові підприємства Росії. Фірташ через адвокатів заперечив звинувачення.

У травні 2022 року 8 млн клієнтів газопостачальної групи «Йе Енергія», що належала Фірташу, через механізм «постачальника останньої надії» перейшли до «Нафтогазу». Також через дії російських військ підприємець втратив сєвєродонецький «Азот», що оцінюється в $55 млн.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉