Facebook Pixel

АМКУ розслідує продаж «Нафтогазом» палива за заниженою ціною збутам Фірташа

Антимонопольний комітет розпочав розслідування в справі про продаж природного газу НАК «Нафтогаз» компанії «ЙЕ Енергія» з групи Дмитра Фірташа.

Договір продажу був підписаний у березні 2021 року командою Андрія Коболєва й надавав можливість «ЙЕ Енергії» купувати газ у «Нафтогазу» дешевше з подальшим перепродажем промисловості за ринковими цінами, повідомляє пресслужба «Нафтогазу».

«Відповідний контракт справді надавав компанії «ЙЕ Енергія» можливість купувати газ у «Нафтогазу» дешевше, ніж це могли робити інші постачальники газу населенню. Він також давав можливість перепродувати весь газ, придбаний за ціною 7,4 грн за кубометр, не населенню, а комерційним компаніям, ціни для яких на ринку можуть перевищувати 40 грн за кубометр. Водночас «Нафтогаз» однаково був змушений постачати газ для потреб населення», — йдеться в повідомленні НАК.

Зазначається, що контракт із «ЙЕ Енергія» також створював невиправдані кредитні ризики для «Нафтогазу», оскільки передбачав оплату за фактом за газ, проданий у період до жовтня 2021 року. Але борги «ЙЕ Енергія» за цими угодами не погашено й дотепер.

«Нафтогаз» із жовтня 2021 року зупинив дію угоди, підписаної попереднім керівництвом компанії з ТОВ «ЙЕ Енергія», і в такий спосіб зупинив можливі багатомільярдні зловживання», — повідомляє пресслужба «Нафтогазу».

У компанії вважають, що розірвання цього контракту запобігло втратам держкомпанії обсягом понад 110 млрд грн.

Подякувати 🎉