Facebook Pixel

Фірташ виявився представником ООН від білорусі:DW

Фірташ має статус радника постійного представництва Республіки білорусь UNIDO ООН у Відні. Таким чином він намається уникнути екстрадиції у США.

Про це пише DW

Видання дізналось, що саме ця обставина змусила суд апеляційної інстанції у своєму рішенні від 14 червня зобов'язав суд першої інстанції при повторному розгляді врахувати роботу Фірташа у структурах ООН і визначити, чи підпадає він під статус дипломата. Якщо відповідь буде позитивною, українець зможе уникнути екстрадиції до США, де його обвинувачують у корупції й відмиванні коштів.

Фірташ отримав цю посаду у червні 2021 року. Ноту про делегування українського бізнесмена як представника при Організації Об'єднаних Націй з промислового розвитку було передано до штаб-квартири UNIDO 29 червня 2021 року. Аби довести, що Фірташ як радник при UNIDO має статус дипломата, включно з дипломатичною недоторканістю, адвокати бізнесмена у жовтні 2021 року передали суду юридичну експертизу, підготовану одним із західноєвропейських професорів з міжнародного права.

Водночас міністерство юстиції Австрії повідомило суд, що Фірташ не акредитований належним чином при UNIDO і не має відповідної акредитаційної картки від австрійського міністерства закордонних справ. Тобто уряд у Відні не вважає українця особою, на яку поширюються привілеї дипломата, включно з правовим імунітетом.

У посольстві білорусі у Відні на момент публікації статті не відповіли на запитання DW про те, чим саме займається Дмитро Фірташ у статусі радника постійного представництва Республіки Білорусь при міжнародних організаціях в австрійській столиці і чим саме він корисний Організації Об'єднаних Націй з промислового розвитку.

Чому Фірташа хочуть екстрадувати до США

Фірташ знаходиться в Австрії з весни 2014 року, коли його заарештували за запитом США. У Штатах його звинуватили у підкупі індійських чиновників на $18,5 млн з метою укладення вигідної угоди з видобутку корисних копалин і подальшого продажу титану компанії Boeing.

Авіабудівна компанія заявила, що розглядала можливість ведення бізнесу з Фірташем, однак ніяких угод не укладала. Boeing обвинувачення не пред’явлені.

Олігарх також заперечує всі звинувачення на свою адресу і вважає їх політично мотивованими, пов’язуючи їх з обмеженням свого впливу в Україні.

Наприкінці червня Верховний суд Австрії відмовив у скарзі Фірташа на прийняте в лютому 2017 року рішення апеляційного суду про його екстрадицію в США.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉