В Україні ціна великоднього кошика цього року зросте на 17-33% порівняно з минулим, залежно від його вмісту. Про це повідомив Український клуб аграрного бізнесу (УКАБ).

Бюджетний варіант великоднього кошика, що включає паску, крашанки, сіль, хрін і свічку, коштує в середньому 426 грн – на 33% більше, ніж у 2024 році. Додавши до цього сир, ковбасу та гірчицю, вартість кошика зросте до 847 грн (на 23% більше порівняно з 2024 роком), а включення кагору, огірків, помідорів і сала збільшить ціну до 1185 грн, що на 17% дорожче, ніж минулого року.

Цього року значно зросла ціна основного інгредієнта великоднього кошика — паски. Приготування трьох чи чотирьох пасок вагою 500-600 грамів за традиційним рецептом обійдеться в 318,4 грн, що на 38,6% більше, ніж перед Великоднем 2024 року.
Найбільший вплив на собівартість паски мають вершкове масло (підвищення на 71%, до 121 грн за 200 грамів), молоко (+31%, 30 грн за 500 грамів) та яйця (+61%, 58 грн за 8 штук). Для випікання також необхідні борошно та цукор, які за останній місяць стали трохи дешевшими: борошно – на 8%, цукор – на 6%. Однак аналітики зазначають, що це здешевлення не компенсує загальне річне зростання цін: борошно все ще коштує на 14% більше, ніж у квітні 2024 року, а цукор – на 13%. Ціна дріжджів залишилася без змін.

Традиційно використовуваний для запікання свинячий ошийок подорожчав на 2% за останній місяць і став дорожчим на 20% порівняно з минулим роком – 275 грн/кг. Ціна на сало залишається стабільною – 239 грн/кг (збільшення на 1% за місяць і за рік). Твердий сир, який часто купують, подорожчав на 5% за місяць та на 21% за рік, і тепер коштує 595 грн/кг.
У 2025 році Великдень християни східного та західного обряду святкуватимуть 20 квітня. На думку аналітиків, це збільшить попит і ціни на продукти у передсвятковий період. Хоча вже за останній місяць середня вартість десятка яєць підскочила на 9%, сягнувши 76,4 грн. Порівнюючи з аналогічним періодом минулого року, ціна яєць зросла майже на 30%. Також на вартість впливають інфляція та сезонне зростання цін.
Головне від The Page
Дякуємо, що підписалися на The Page.
Буде гаряче!
Раз на тиждень ми будемо відправляти вам найцікавіші редакційні матеріали.
Я погоджуюсь з політикою конфіденційності
Читайте також