Ароматна, пишна, здобна, із родзинками та цукатами – такою має бути класична паска на Великдень 2025. зібрав найкращі та найпростіші рецепти, як спекти ці ласощі на свято.
Паска з горіхами та медом
Інгредієнти:
- Борошно – 500 г
- Молоко – 200 мл
- Яйця – 3 шт.
- Олія вершкове – 100 г
- Цукор – 100 г
- Мед — 2 ст. ложки
- Дріжджі сухі – 7 г
- Сіль – 1/2 ч. ложки
- Горіхи (грецькі, фундук) – 100 г
- Ванільний цукор – 1 ч. ложка
Спосіб приготування:
У теплому молоці розчинити дріжджі та цукор. Додати 1 ст. ложку борошна, залишити на 15 хвилин.
Вмішати яйця, мед, розтоплене вершкове масло та ванільний цукор.

Поступово додавати борошно, замісити тісто, накрити і залишити підходити на 1 годину.
Вмішати горіхи, поділити тісто на форми для випікання.
Випікати при 180 °C близько 35-40 хвилин.
Шоколадна паска з цукатами
Інгредієнти:
- Борошно – 500 г
- Молоко – 200 мл
- Яйця – 4 шт.
- Олія вершкове – 150 г
- Шоколад – 100 г
- Цукати (за смаком) – 100 г
- Цукор – 100 г
- Дріжджі сухі – 7 г
- Ванільний цукор – 1 ч. ложка
Спосіб приготування:
Розтопити шоколад та змішати з теплим молоком.
В окремій мисці збити яйця з цукром, додати ванільний цукор та розтоплену олію.
Влити шоколадне молоко в яєчну суміш, потім поступово додавати борошно, замісити тісто.
Додати цукати та залишити тісто підходити на 1,5 години.
Випікати при 180 °C близько 40 хвилин.
Цитрусова паска з мигдалем
Інгредієнти:
- Борошно – 450 г
- Молоко – 200 мл
- Яйця – 4 шт.
- Олія вершкове – 120 г
- Мигдаль (подрібнений) – 100 г
- Цедра лимона та апельсина – по 1 ст. ложці
- Цукор – 100 г
- Дріжджі сухі – 7 г
- Сіль – 1/2 ч. ложки
Спосіб приготування:
У теплому молоці розчинити дріжджі та цукор, залишити на 10-15 хвилин.
Вмішати яйця, розтоплену олію та цедру.
Поступово додавати борошно і замісити тісто.
Коли тісто підніметься, додати мигдаль, добре розмішати.
Випікати при 180 °C близько 30 хвилин.
Паска з родзинками та кардамоном
Інгредієнти:
- Борошно – 500 г
- Молоко – 250 мл
- Яйця – 3 шт.
- Олія вершкове – 100 г
- Родзинки – 150 г
- Кардамон мелений – 1/2 ч. ложки
- Цукор – 100 г
- Дріжджі сухі – 7 г
Спосіб приготування:
У тепле молоко додати дріжджі та цукор, залишити на 15 хвилин.
У мисці змішати яйця, розтоплену олію, цукор та кардамон.
Поступово додавати борошно, замісити тісто.
Після того як тісто підніметься, додати родзинки і ретельно перемішати.
Випікати при 180 °C близько 35 хвилин.
Паска з сиром та ваніллю
Інгредієнти:
- Борошно – 450 г
- Молоко – 200 мл
- Яйця – 3 шт.
- Олія вершкове – 100 г
- Сир – 200 г
- Цукор – 100 г
- Дріжджі сухі – 7 г
- Ванільний цукор – 1 ч. ложка
Спосіб приготування:
У теплому молоці розчинити дріжджі, додати цукор і залишити на 10 хвилин.
У мисці збити яйця, додати розтоплену олію, сир і ванільний цукор.
Поступово додавати борошно, замісити тісто.
Залишити тісто підходити на 1,5 години, випікати при 180 °C близько 40 хвилин.
Кожен із цих рецептів додасть свій унікальний смак у традиційну паску та додасть різноманітності на стіл.