Facebook Pixel

Великодня випічка. 5 простих рецептів паски

Гастро/Їжа

Попри війну православні українці готуються до головного християнського свята — Великодня. Його головним атрибутом є паска, яку традиційно випікають в останній тиждень перед святом Воскресіння Христового. За церковними канонами, найкраще це робити у Чистий четвер або ж у суботу.

The Page Style зібрало 5 простих рецептів великодньої випічки.

Традиційний рецепт паски

Великдень 2023: прості рецепти паски. Фото: Unsplash

Великдень 2023: прості рецепти паски. Фото: Unsplash

Для приготування паски вам знадобиться:

  • борошно — 1 кг;
  • яйця — 5 шт.;
  • молоко — 500 мл;
  • ізюм — 250 г;
  • вершкове масло — 200 г;
  • цукор — 300 г;
  • сухі дріжджі — 12 г;
  • ванільний цукор — 1 ч. л.;
  • дрібка солі.

Яйця та масло потрібно заздалегідь дістати з холодильника, щоб вони набули кімнатної температури. Половину молока нагрійте приблизно до 40°. Далі — змішайте половину борошна з дріжджами, залийте теплим молоком і залишіть опару в теплому місці на пів години.

Яйця збийте зі звичайним і ванільним цукром до пишної світлої маси, додайте її до опари. Руками вимішайте тісто, додайте до нього сіль і масло. Просійте другу половину борошна і ще раз вимішайте тісто. Після цього дайте йому годину відпочити в теплому місці. За цей час воно повинно «вирости» вдвічі.

Родзинки залийте гарячою водою на 15 хвилин, висушіть і обваляйте в борошні. Додайте їх до тіста та залишіть його ще на 10 хвилин.

Форми для запікання змастіть маслом і наповніть на третину. Випікайте здобу протягом години за температури 180°.

Для приготування глазурі візьміть:

  • яєчний білок — 1 шт.;
  • лимонну кислоту — 0,5 ч. л;
  • цукрову пудру — 120 г.

Збийте міксером усі складники. Після того, як паски вистигнуть, полийте їх глазуррю та за бажання прикрасьте декоративною посипкою.

Рецепт сирної паски

Щоб приготувати звичайну сирну паску, використайте:

  • домашній сир — 1 кг;
  • жовтки — 5 шт.;
  • цукор — 1 склянка;
  • вершкове масло — 400 г;
  • ванільний цукор;
  • родзинки, цукати.

Сир і жовтки протріть через дрібне сито. Додайте звичайний і ванільний цукор, м'яке вершкове масло. Перемішайте цю масу і викладіть її у форму, вистелену вологою марлею. Отриману сирну суміш на ніч залиште у прохолодному місці.

Потім поставте на паску вантаж і зоставте її ще на добу, аби позбутися зайвої рідини. На ранок Великодня дістаньте сирну паску з форми, прикрасьте та подавайте до столу.

Класичний рецепт дріжджової паски

Український шефкухар Євген Клопотенко поділився класичним варіантом великодньої випічки — на дріжджах з додаванням молока та сметани.

Щоб поласувати смачною паскою, підготуйте:

  • пшеничне борошно — 750-800 г;
  • тепле молоко 2,5% — 220 мл;
  • живі дріжджі — 25 г;
  • яйце — 1 шт.;
  • жовток — 1 шт.;
  • сметану 20% — 2 ст. л.;
  • цукор — 225 г і 1 ст. л. для опари;
  • ванільний цукор — 10 г;
  • апельсин — 1 шт.
  • м'яке вершкове масло 82,5% — 100 г;
  • соняшникову олію — 2 ст. л.;
  • коньяк, віскі або ром — 25 мл;
  • родзинки або цукати — 100 г;
  • цукрову пудру — 200 г;
  • дрібку солі;
  • декоративну посипку.

Вершкове масло дістаньте з холодильника, щоб воно набуло кімнатної температури.

Тим часом приготуйте опару. Нагрійте молоко до 30°-35° та покришіть у нього живі дріжджі. Добре перемішайте їх до розчинення, переконайтеся, що грудочки відсутні.

Додайте столову ложку цукру та ще раз перемішайте. Накрийте миску чистим рушником або харчовою плівкою й залиште в теплі на 20 хвилин, щоб дріжджі почали працювати.

Коли опара збільшиться удвічі, вмішайте в неї яйце та жовток. Далі всипте решту звичайного цукру, ванільний цукор і дрібку солі, додайте розм'якшене вершкове масло та сметану. Добре перемішайте все віничком.

Цедру апельсина натріть на дрібній тертці. Додайте її та сік з половини цитруса до опари. Іншу половину відкладіть для приготування апельсинової глазурі.

Всипте у миску борошно та перемішайте тісто лопаткою до однорідності. За бажанням можете додати до випічки трохи міцного алкоголю, щоб надати їй особливого аромату.

Вимісіть м'яке тісто, сформуйте з нього кулю та викладіть у велику глибоку миску, змащену соняшниковою олією. Накрийте рушником і залиште в теплому місці на годину — об'єм тіста має збільшитися у 2-3 рази. По тому знову обімніть його та ще раз залиште на 40 хвилин.

Родзинки добре помийте, викладіть на паперовий рушник, висушіть, додайте до тіста. Заповніть ним 2/3 об'єму кожної форми, попередньо змастивши їх вершковим маслом. Випікайте паски в духовці, розігрітій до 180° протягом 20-35 хвилин (час залежить від розміру форми).

Доки чекаєте на ароматну здобу, приготуйте апельсинову глазур. Для цього в сотейнику змішайте цукрову пудру та сік половини апельсина. Отриману масу нанесіть на паски (та перед цим дочекайтеся доки вони охолонуть) та прикрасьте декоративною посипкою.

Рецепт паски на кефірі

Для приготування паски на кефірі вам знадобиться:

  • борошно — 2 кг;
  • молоко — 1 л;
  • пресовані дріжджі — 100 г;
  • кефір — 200 г;
  • яйця — 2 шт.;
  • жовтки — 6 шт.;
  • цукор — 3,5 склянки;
  • родзинки — 150 г;
  • маргарин — 200 г;
  • вершкове масло — 100 г.

У підігрітому молоці розчиніть свіжі дріжджі. Додайте кефір, пів склянки цукру і 200 г борошна, перемішайте, доки не почне нагадувати густу сметану. Після цього накрийте миску рушником і залиште опару. Коли її розмір збільшиться, додайте до неї розм'якшений маргарин і вершкове масло.

Окремо збийте яйця та залишки цукру до пишної маси. Її додайте до опари, куди всипте і решту борошна. Замісіть тісто, по тому — залиште його в темному місці й дайте йому час, щоби «вирости».

Насамкінець додайте в майбутню паску родзинки, розкладіть тісто по формах і випікайте у розігрітій до 180° духовці. Здоба буде готова за 30-60 хвилин — все залежить від розміру випічки.

Рецепт бездріжджової паски

Великдень 2023: прості рецепти паски. Фото: Unsplash

Великдень 2023: прості рецепти паски. Фото: Unsplash

Якщо не маєте часу на приготування опари та неодноразове вимішування тіста, приготуйте паску без використання дріжджів. У списку інгредієнтів:

  • борошно — 350 г;
  • кефір або кисле молоко — 300 мл;
  • вершкове масло — 100 г;
  • сода — 1 ч. л.;
  • родзинки — 100 г;
  • цукор — собі до смаку;
  • цедра одного лимона.

Родзинки промийте, обсушіть і присипте борошном. У миску вилийте кефір, додайте до нього соду. Окремо розтопіть масло, змішайте його з натертою цедрою лимона, додайте цукор на свій смак. У цю суміш влийте кефір із содою, всипте борошно, додайте родзинки.

Замісіть тісто. Змащені маслом форми для запікання заповнюйте на 2/3. Майбутню здобу випікайте в духовці за температури 180° протягом близько 35-40 хвилин, після чого прикрасьте глазуррю і декором.

Зображення на обкладинці: Unsplash

До Песаха 2024 в Україні вийшов перший друкований переклад Гаґади українською Життя

До Песаха 2024 в Україні вийшов перший друкований переклад Гаґади українською

Купала, Трійця, Зелені свята 2024 — ТОП-10 цікавих фактів Життя

Купала, Трійця, Зелені свята 2024 — ТОП-10 цікавих фактів

Топ-5 рецептів маринованих білих грибів Гастро/Їжа

Топ-5 рецептів маринованих білих грибів