Голодна кутя на другий Святвечір: класичний рецепт
6 січня українці відзначатимуть Водохреща (за старим стилем 19 січня), яке завершує цикл зимових свят. Напередодні цього дня уся сім’я збирається за столом на другий Святий вечір, головною стравою якого є голодна кутя.
розповідає, як її приготувати та чим вона відрізняється від багатої щедрої.
Чим голодна кутя відрізняється від багатої та щедрої
Водохресний Святвечір, або ж другий Святвечір чи Голодна кутя — день напередодні Водохреща. За новоюліанським календарем Хрещення Господнє відзначають 6 січня, а за старим стилем — 19. Готують голодну кутю 5 числа, за старим стилем — 18.
Згідно з українськими звичаями, у період свят готують три різні варіанти куті.
На перший Святий вечір готують багату кутю, яка має бути пісною (у страву не можна додавати вершкове масло). Щедру кутю готують з маслом або вершками, також у неї потрібно додавати всього і побільше. Голодна кутя, як і багата, також пісна. Зазвичай її готують лише з зерна та меду.
Це пов’язано з тим, що на перший і другий Святвечори діють заборони: 25 грудня (за старим стилем 6 січня) – останній день Різдвяного посту, а 6 січня (за старим стилем 18 січня) — одноденний піст.
Як приготувати голодну кутю: класичний рецепт
Інгредієнти для приготування голодної куті
Для приготування голодної куті знадобляться наступні інгредієнти:
- Пшениця — 1 склянка;
- Мак — 100 г;
- Мед — 2-3 ст. ложки;
- Родзинки — 100 г;
- Вода — 2-3 склянки.
- Сіль — за смаком.
Як приготувати голодну кутю
Спершу пшеницю необхідно ретельно промити. Далі замочіть зерно на кілька годин або ж на ніч. Варти необхідно в підсоленій воді, поки пшениця не стане м’якою.
Мак слід залити кип’ятком і дати настоятися близько 30 хв. Потім злийте воду і перетріть зерна у ступі або за допомогою блендера, поки не з’явиться «молочко».
Родзинки варто замочити в теплій воді на 15 хв, поки вони не стануть м’якими. Потім необхідно злити воду.
Коли всі інгредієнти будуть готові, з’єднайте варену пшеницю, перетертий мак, родзинки та додайте мед. Якщо кутя виходить сухою, можна долити трохи кип’яченої води.
Готову кутю залиште в прохолодному місці на кілька годин, щоб вона настоялася.