
Кутя з пшениці: як приготувати головну різдвяну страву
Кутя — одна з головних страв різдвяного столу, яка символізує багатство, здоров’я і родючість. Саме з неї розпочинається Свята вечеря, а кулінарний процес є цілим глибоким ритуалом.
розповідає, як правильно приготувати кутю за традиційним рецептом.
Як інгредієнти необхідні для приготування куті
Для приготування традиційної куті знадобляться наступні інгредієнти:

- 1 склянка зерен пшениці,
- 100 г маку,
- 3 столові ложки меду,
- 100 г родзинок,
- 100 г горіхів (грецькі або мигдаль),
- Сухофрукти (курага, чорнослив),
- 2 склянки води.

Набір для приготування куті. Фото: УНІАН
Кутя: покрокова інструкція приготування
Як правильно обробити пшеницю
Спершу необхідно кілька разів промити пшеницю у холодній воді. Це допоможе видалити з зерна забруднення та надлишок крохмалю. Потім її потрібно замочити на 5-6 годин або ж залишити на ніч.
Після цього слід злити рідину та залити пшеницю чистою водою у співвідношенні 1:2. Варити необхідно на слабкому вогні близько 1-1,5 години, поки зерно не стане м’яким.
Для того, щоб пшениця зберегла форму, її не потрібно перемішувати у процесі варіння.
Як правильно обробити мак
Мак слід залити кип’ятком й залишити на 30 хв. Далі необхідно злити воду й розтерти насіння у ступці, або ж подрібнити блендером, поки не з’явиться молочна рідина.

Приготування маку для куті
Як правильно обробити родзинки, сухофрукти та горіхи
Родзинки та сухофрукти потрібно замочити в гарячій воді на 10-15 хв. Після цього їх слід обсушити.
Горіхи необхідно злегка обсмажити на сухій сковороді, щоб підкреслити їхній смак.
Фінальний етап приготування куті: змішування усіх інгредієнтів
Відварену пшеницю слід змішати з маком, додати мед й добре перемішати. Потім додати до суміші родзинки, сухофрукти та горіхи.
Якщо страва видається надто густою, можна додати невелику кількість кип’яченої води або ж узвару, щоб надати куті потрібної консистенції.

Пісні страви на святковому столі. Фото: УНІАН