Facebook Pixel

Кутя з пшениці: як приготувати головну різдвяну страву

Гастро/Їжа

Кутя з пшениці: як приготувати головну різдвяну страву

Кутя з пшениці: як приготувати головну різдвяну страву

Кутя — одна з головних страв різдвяного столу, яка символізує багатство, здоров’я і родючість. Саме з неї розпочинається Свята вечеря, а кулінарний процес є цілим глибоким ритуалом.

The Page розповідає, як правильно приготувати кутю за традиційним рецептом.

Як інгредієнти необхідні для приготування куті

Для приготування традиційної куті знадобляться наступні інгредієнти:

  • 1 склянка зерен пшениці,
  • 100 г маку,
  • 3 столові ложки меду,
  • 100 г родзинок,
  • 100 г горіхів (грецькі або мигдаль),
  • Сухофрукти (курага, чорнослив),
  • 2 склянки води.
Набір для приготування куті. Фото: УНІАН

Набір для приготування куті. Фото: УНІАН

Кутя: покрокова інструкція приготування

Як правильно обробити пшеницю

Спершу необхідно кілька разів промити пшеницю у холодній воді. Це допоможе видалити з зерна забруднення та надлишок крохмалю. Потім її потрібно замочити на 5-6 годин або ж залишити на ніч.

Після цього слід злити рідину та залити пшеницю чистою водою у співвідношенні 1:2. Варити необхідно на слабкому вогні близько 1-1,5 години, поки зерно не стане м’яким.

Для того, щоб пшениця зберегла форму, її не потрібно перемішувати у процесі варіння.

Як правильно обробити мак

Мак слід залити кип’ятком й залишити на 30 хв. Далі необхідно злити воду й розтерти насіння у ступці, або ж подрібнити блендером, поки не з’явиться молочна рідина.

Приготування маку для куті

Приготування маку для куті

Як правильно обробити родзинки, сухофрукти та горіхи

Родзинки та сухофрукти потрібно замочити в гарячій воді на 10-15 хв. Після цього їх слід обсушити.

Горіхи необхідно злегка обсмажити на сухій сковороді, щоб підкреслити їхній смак.

Фінальний етап приготування куті: змішування усіх інгредієнтів

Відварену пшеницю слід змішати з маком, додати мед й добре перемішати. Потім додати до суміші родзинки, сухофрукти та горіхи.

Якщо страва видається надто густою, можна додати невелику кількість кип’яченої води або ж узвару, щоб надати куті потрібної консистенції.

Пісні страви на святковому столі. Фото: УНІАН

Пісні страви на святковому столі. Фото: УНІАН


Старий Новий рік — історія свята, традиції, прикмети Життя

Старий Новий рік — історія свята, традиції, прикмети

Водохреще — історія свята, традиції, прикмети Життя

Водохреще — історія свята, традиції, прикмети

Голодна кутя на другий Святвечір: класичний рецепт Гастро/Їжа

Голодна кутя на другий Святвечір: класичний рецепт