Facebook Pixel

Салати на Новий рік-2024: смачні, прості та ефектні

Гастро/Їжа

Салати на Новий рік: ТОП 5 цікавих рецептів. Фото: unsplash / Yoav Aziz

Салати на Новий рік: ТОП 5 цікавих рецептів. Фото: unsplash / Yoav Aziz

Готуючи добірку новорічних салатів на 2024 рік, ми спробували проаналізувати тенденції, запити, поради кулінарів, рестораторів і нутриціологів. Найперше, що помітно: новорічні салати 2024 передбачають модернізацію складу в сторону здорового та різноманітного харчування. Навіть ті новорічні салати, які традиційно готуються на свята, видозмінюються. Тому пропонуємо ТОП-5 новорічних рецептів. Тут класичні варіанти з додаванням сучасних нюансів, цікаві смакові поєднання і способи приготування, також популярні теплі салати на Новий рік.

І одразу до справи оздоровлення культури харчування: новорічні салати з крабових паличок та олів'є спробуйте готувати з домашнім майонезом.

Домашній майонез: як зробити

Використовуйте для приготування рецептів з нашої добірки та безлічі інших. Зберігайте невикористаний майонез в холодильнику протягом 3 діб.

Інгредієнти для домашнього майонезу:

  • жовтки яєчні — 2 шт.
  • олія — 130-150 мл
  • гірчиця — 2 ч. л.
  • лимонний сік — 1 ст. л.
  • сіль — дрібка

Як приготувати домашній майонез

Злегка збийте вінчиком жовтки та гірчицю. Додайте сіль, сік лимона та збийте міцніше, до однорідної маси. Помаленьку вливайте в суміш олію, постійно збиваючи.

Крабовий салат з апельсинами

Новорічні салати з крабовими паличками популярні, бо мають ніжний смак, формують чудові смакові комбінації та легко готуються. Цей рецепт передбачає акцент на солодкий цитрус.

Інгредієнти для салата з апельсином і крабовими паличками:

  • крабові палички — 300 г
  • кукурудза консервована — 300 г
  • курячі яйця — 4 шт.
  • апельсин — 1 шт.
  • часник — 1 зубчик
  • майонез — 4 ст. л.
  • сіль — до смаку

Як приготувати крабовий салат з апельсинами

Відваріть яйця в круту (10-12 хвилин після закипання), наріжте кубиками. Крабові палички наріжте кільцями. Апельсин очистіть від шкірки, скибки — від плівок, наріжте м’якоть шматочками. Викладіть всі інгредієнти в одну посуду та додайте вичавлений часник і кукурудзу. Заправте майонезом перед подачею, досоліть за потреби.

Олів'є з домашнім майонезом

Олів’є наразі кенселять як залишок радянських традицій, прискорюючи формування нових гастрономічних звичок. Але й досі на новорічні свята цей салат популярний.

Інгредієнти для олів'є з домашнім майонезом:

  • картопля — 3 шт.
  • морква — 3 шт.
  • яйця — 3 шт.
  • філе курки чи індика — 2 шт.
  • огірки мариновані чи свіжі до смаку — 2-3 шт.
  • горошок консервований — 1 банка
  • цибуля зелена — пучок
  • сіль, перець до смаку
  • майонез — 4-5 ст. л.

Як приготувати олів'є з домашнім майонезом

Відваріть картоплю та моркву до готовності, яйця зваріть в круту. Куряче чи індиче філе відваріть 25 хвилин після закипання. Після того, як зазначені інгредієнти охолонуть, почистіть та поріжте на кубики. Подрібніть також огірки та цибулю. Змішайте в одній великій посудині усі нарізані складники та додайте горошок. Заправте домашнім майонезом, додаючи сіль та свіжомелений перець за бажанням.

Запечений вінегрет з каперсами

Ви не впізнаєте вінегрет, якщо приготуєте його таким чином. Яскраво, корисно, просто і дуже смачно!

Інгредієнти для запеченого вінегрету з каперсами:

  • буряк — 2-3 шт.
  • картопля — 2-3 шт.
  • морква — 2-3 шт.
  • огірки мариновані — 3 шт.
  • горошок маринований чи свіжоморожений — 200 г
  • каперси — 3 ст. л.
  • цибуля зелена — пучок
  • петрушка — пучок
  • оливкова олія — 100 мл
  • бальзамічний оцет — 50 мл
  • гірчиця діжонська — 1 ч. л.
  • сіль, перець свіжомелений до смаку

Як приготувати запечений вінегрет з каперсами

Всі овочі вимийте, висушіть, запечіть щільно загорнутими у фольгу у духовці за температури 200 °C протягом 2 годин. Залиште охолонути, почистіть від шкірки. Наріжте буряк, картоплю, моркву та огірки кубиками. Каперси, цибулю та петрушку дрібно покришіть.

Приготуйте гірчичну заправку: змішайте до однорідного стану бальзамічний оцет та гірчицю, влийте оливкову олію, ретельно перемішайте суміш, додайте свіжомелений перець. Акуратно змішайте усі овочі, зелень, горошок та заправте гірчичною заправкою. Додайте сіль до смаку.

Салат з яблуками, горіхами пекан та блакитним сиром

Цікаве поєднання солодкості і гостроти. До того ж простий в приготуванні та ефектний візуально — новорічні салати мають бути саме такими.

Інгредієнти для салата з яблуками та блакитним сиром:

  • мікс салатів — 400 г
  • яблука — 2 шт.
  • горіхи пекан — 100 г
  • вишня сушена — 50 г
  • блакитний сир (Рокфор, Горгонзола, Дорблю) — 150 г
  • олія оливкова — 50-60 г
  • діжонська гірчиця — 1 ст. л.
  • кленовий сироп (можна замінити медом) — 1 ст. л.
  • яблучний оцет — 1 ч. л.
  • сіль, перець свіжомелений до смаку

Як приготувати салат з яблуками та блакитним сиром

Яблука очистіть від серцевини та поріжте дуже тоненькими скибочками. Сир наріжте шматочками. В салатницю складіть зелень, скибочки яблука, горіхи пекан, сушені вишні та шматочки сиру. В окремій посудині змішайте гірчицю, кленовий сироп, яблучний оцет, оливкову олію, сіль і перець, добре перемішайте. Половиною заправки полийте салат, акуратно змішайте інгредієнти. Додайте заправки, солі та свіжомеленого перцю до смаку.

Теплий салат зі спаржею та фетою

Насичений і вишуканий, він може з легкістю замінити гарнір на святковому столі.

Інгредієнти для теплого салату зі спаржею:

  • спаржа — 500 г
  • помідори черрі — 100 г
  • білий хліб — 2 скибки
  • фета — 120 г
  • цибуля зелена — половинка пучка
  • діжонська гірчиця — 1 ст. л.
  • білий винний оцет — 2 ст. л.
  • оливкова олія — 120 г
  • сіль, свіжомелений перець — до смаку

Як приготувати теплий салат зі спаржею

У маленькій мисці збийте гірчицю, оцет, сіль і перець. Повільно вливайте олію, збиваючи, доки заправка не стане однорідною. Відріжте нижній жорсткий край спаржі (1,5-2 см). В окремій посудині рівномірно збризніть спаржу приготованою гірчичною заливкою, використавши приблизно 2 ст. л. Хліб наріжте кубиками, підсушіть на розігрітій сухій сковороді до золотистого кольору. Спаржу підсмажте на сковороді (краще гриль) протягом 5-6 хвилин під закритою кришкою, час від часу обережно перемішуючи. Томати черрі поріжте навпіл, а фету кубиками. Розкладіть теплу спаржу на блюді, зверху помістіть помідори, фету, сухарики та посипте цибулею. Заправте гірчичною заправкою.

Головні новорічні локації Києва Життя

Головні новорічні локації Києва

Новорічні корпоративи: скільки просять українські зірки Життя

Новорічні корпоративи: скільки просять українські зірки

Не олів'є єдиним: 10 новорічних корзин від київських ресторанів Гастро/Їжа

Не олів'є єдиним: 10 новорічних корзин від київських ресторанів