Facebook Pixel

Як декомунізувати олів'є. Сім незвичних рецептів новорічного салату

Гастро/Їжа

Попри критику на адресу олів'є за його радянське минуле цей салат, який можна приготувати на Новий Рік, і досі лишається популярною стравою новорічного столу. Проте класичним варіантом салату вже нікого не здивуєш, тож The Page Style зібрало сім незвичних рецептів олів'є, які урізноманітнять святкове меню на Різдво.

Рецепт Люсьєна Олів'є

Сім незвичних рецептів олів'є. Фото: timolina/Freepik

Сім незвичних рецептів олів'є. Фото: timolina/Freepik

Творцем рецепта новорічного салату вважають французького кухаря Люсьєна Олів'є. Він тримав його в таємниці до самої смерті в 1883 році. Уперше рецепт олів'є опублікували в 1894 році в журналі «Наша їжа». Однак такий варіант страви для багатьох був задорогим, тому у XX столітті дорогі інгредієнти салату замінили на доступніші.

Щоб приготувати олів'є за рецептом його творця, вам знадобиться:

  • 2 рябчики;
  • 4 картоплини;
  • 2 огірки;
  • 4 листки салату;
  • 80 г майонезу;
  • 8 ракових шийок;
  • пів склянки ланспіку;
  • 2 ч. л. каперсів;
  • 10 оливок.

Запечіть рябчиків, відокремте м'ясо від кісток і поріжте. Відваріть картоплю, її та огірки нарубайте кубиками.

З'єднайте підготовлені інгредієнти, додайте каперси та оливки. Заправте салат майонезом і прикрасьте вареними раковими шийками, салатом і рубаним ланспіком.

Олів'є з хурмою

Сім незвичних рецептів олів'є. Фото: Pexels

Сім незвичних рецептів олів'є. Фото: Pexels

Щоб поласувати таким нестандартним олів'є, підготуйте:

  • 400 г хурми;
  • 300 г моркви;
  • 200 г свіжих огірків;
  • 200 г солоних огірків;
  • 10 яєць;
  • 300 г консервованого зеленого горошку;
  • 600 г м'яса краба;
  • 300 г майонезу;
  • 50 г зеленої цибулі.

Моркву та яйця відваріть, наріжте їх, хурму та огірки кубиками. Подрібніть м'ясо краба та цибулю. З'єднайте підготовлені інгредієнти в мисці, додайте горошок і майонез. Перемішайте салат, за потреби додайте сіль і спеції.

Олів'є Клопотенко із запечених овочів

Своє бачення олів'є запропонував український шеф-кухар Євген Клопотенко.

Для приготування салату візьміть:

  • 2 морквини;
  • 2 картоплини;
  • 200 г телятини;
  • 100 г замороженого зеленого горошку;
  • 2 солоні огірки;
  • 2 яйця;
  • половинку невеликої ріпчастої цибулини;
  • вершкове масло;
  • сіль і перець до смаку.

Промийте овочі та запечіть їх разом із м'ясом у духовці за температури 180°С. Дайте їм трохи охолонути й наріжте великими шматками, так само як і варені яйця та огірок. Натомість цибулю нарізайте дрібно. Далі розігрійте сковорідку й потримайте там горошок із вершковим маслом упродовж 5 хвилин.

Тепер лишилося тільки перемішати всі інгредієнти в тарілці та заправити майонезом. Його кухар пропонує приготувати самостійно. Для цього вам знадобиться:

  • 2 яєчні жовтки;
  • 1 ст. л. французької гірчиці;
  • 20 мл лимонного соку;
  • дрібка солі;
  • 100 мл соняшникової олії.

У мисці збийте жовтки із сіллю, гірчицею та лимонним соком до однорідної маси. Після цього невеликими порціями вливайте сюди олію, продовжуючи збивати, доки майонез не набуде однорідної консистенції.

Олів'є з грибами та куркою

Сім незвичних рецептів олів'є. Фото: KamranAydinov/Freepik

Сім незвичних рецептів олів'є. Фото: KamranAydinov/Freepik

Рецепт олів'є з грибами та куркою доволі схожий на звичний нам радянський аналог. Такий варіант підійде тим, хто не хоче проводити багато часу на кухні, але потішити себе та рідних чимось смачненьким все-таки не відмовиться.

Вам потрібно:

  • 250 г печериць;
  • 1 ст. л. рослинної олії;
  • лавровий лист;
  • 3 горошини духмяного перцю;
  • 2 курячі філе;
  • 4 варені яйця;
  • банка консервованого зеленого горошку;
  • 4 солоні огірки;
  • 3 картоплини;
  • 2 морквини;
  • 3 ст. л. майонезу;
  • сіль і перець до смаку.

Розігрійте духовку до 180°С. Печериці промийте, просушіть, покладіть у форму для запікання, додайте рослинну олію та спеції. Запікайте гриби в розігрітій духовці впродовж 20 хвилин, після чого дайте їм охолонути.

Відваріть картоплю в «мундирі», а також моркву, яйця та куряче філе. Овочі почистьте, наріжте середніми кубиками, яйця, м'ясо та печериці — дещо меншими.

У мисці перемішайте всі інгредієнти, додайте горошок і майонез. Посоліть салат до свого смаку.

Олів'є із червоною рибою та яблуком

Сім незвичних рецептів олів'є. Фото: Unsplash

Сім незвичних рецептів олів'є. Фото: Unsplash

Урізноманітнити новорічну вечерю можна за допомогою олів'є із червоною рибою та яблуком. У переліку інгредієнтів для салату:

  • 200 г червоної риби (сьомга або лосось);
  • 1 зелене яблуко;
  • 2 — 3 мариновані огірки;
  • 1 морквина;
  • 2 яйця;
  • 3 — 4 картоплини;
  • 50 г майонезу.

Для приготування олів'є придбайте філе свіжої риби й засоліть його в домашніх умовах або придбайте вже готову солону рибу в супермаркеті.

Мариновані огірки подрібніть і зачекайте, доки з них стече розсіл, інакше салат може вийти занадто вологим.

Відваріть яйця, картоплю та моркву. Очистьте овочі від шкірки. Наріжте їх і решту інгредієнтів кубиками. З'єднайте все в мисці, заправте майонезом і перемішайте.

Олів'є з креветками

Сім незвичних рецептів олів'є. Фото: Unsplash

Сім незвичних рецептів олів'є. Фото: Unsplash

Ще один варіант салату з морепродуктами, якому точно знайдеться місце на вашому столі. Щоб приготувати нестандартне олів'є, візьміть:

  • 200 г очищених варених креветок;
  • 3 картоплини;
  • 1 морквину;
  • 3 яйця;
  • 2 мариновані огірки;
  • 100 г зеленого консервованого горошку;
  • 150 г майонезу.

Відваріть картоплю, моркву та яйця, потім очистьте. Овочі наріжте кубиками, а яйце натріть на крупній тертці. Невеликі креветки залиште цілими, більші — поріжте.

Змішайте всі компоненти, додайте майонез, сіль і перець до смаку.

За бажання мариновані огірки можете замінити на свіжі, а консервований горошок — на заморожений.

Вегетаріанське олів'є

Сім незвичних рецептів олів'є. Фото: KamranAydinov/Freepik

Сім незвичних рецептів олів'є. Фото: KamranAydinov/Freepik

Один із суттєвих мінусів класичного олів'є полягає в тому, що його рецептура прямо суперечить переконанням вегетаріанців. Тому щоб приготувати олів'є, яким ви зможете почастувати й тих, хто твердо вирішив відмовитися від споживання м'яса, знадобиться:

  • 5 картоплин;
  • 1 солоний огірок;
  • 1 свіжий огірок;
  • 1 морквина;
  • 1 цибулина;
  • 150 г тофу;
  • пів банки консервованого горошку;
  • пів банки консервованої кукурудзи;
  • 4 яйця;
  • 150 г майонезу.

Моркву, картоплю та яйця відваріть. Наріжте всі овочі, яйця й тофу кубиками, цибулю подрібніть. З'єднайте всі компоненти, додайте спеції, заправте салат майонезом і ретельно перемішайте.

Зображення на обкладинці: KamranAydinov/Freepik

Як приготувати щедру кутю: покроковий рецепт Гастро/Їжа

Як приготувати щедру кутю: покроковий рецепт

Як приготувати швидкі та смачні закуски на Новий рік: топ 5 рецептів Гастро/Їжа

Як приготувати швидкі та смачні закуски на Новий рік: топ 5 рецептів

Голодна кутя на другий Святвечір: класичний рецепт Гастро/Їжа

Голодна кутя на другий Святвечір: класичний рецепт