Facebook Pixel

Як готувати спаржу: 5 легких і корисних рецептів

Гастро/Їжа

Як приготувати спаржу: рецепти. Фото: unsplash / Christine Siracusa

Як приготувати спаржу: рецепти. Фото: unsplash / Christine Siracusa

Якщо спаржа (аспарагус) ще не стала must have вашого меню, час це змінити — і полюбити її ніжною любов'ю. Повірте: пагони цієї культури за мінімуму зусиль внесуть потужні якісні зміни у самопочуття та здоров'я. Ми підготували 5 ідей, як приготувати спаржу швидко та смачно. Але спочатку трошки мотивації.

Спаржа: користь на максималках

Asparagus officinalis, або спаржа — овочева культура, що є відмінним джерелом:

  • харчових волокон, що відіграють важливу роль у травленні;
  • вітамінів А, С, К (важливий для згортання крові та здоров'я кісток), Е;
  • фолієвої кислоти, яка допомагає клітинам правильно ділитися та рости та має особливо вирішальне значення протягом перших місяців вагітності. Вона ж допомагає мозку боротися зі зниженням когнітивних функцій у літньому віці;
  • калію, заліза, цинку.

Багата на антиоксиданти, спаржа допомагає організму нейтралізувати вільні радикали, що руйнують клітини.

Крім того, спаржа має всього лише близько 20 ккал на 100 грамів.

Аспарагінова кислота (амінокислота, без якої неможлива побудова білкових молекул) отримала свою назву саме від назви аспарагус спаржа, оскільки рослина багата на цю сполуку.

Як приготувати спаржу: головні правила

Найкраще в приготуванні спаржі — простота і швидкість. Більш того, саме швидкість є необхідною передумовою збереження поживної цінності, пружності та смаку. Приготована спаржа має лишатися хрумкою всередині, аль-денте.

Як смачно приготувати спаржу? В їжу вживають молоді пагони рослини (зеленої, білої чи фіолетової). Єдиної відповіді на питання, як готувати спаржу, немає, і це класно. Бо готувати аспарагус можна різними способами: відварювати, готувати на пару, смажити на пательні чи на грилі, запікати. Зазвичай найсмачніша спаржа рецепт має суперпростий. Для підкреслення природного смаку достатньо оливкової олії, трохи солі та перцю. Її міцна текстура добре підходить для створення насичених страв. Спаржа легко відіграє роль гарніру чи стане головним інгредієнтом цікавого салату. Її делікатний смак добре поєднується з іншими овочами, з м'ясними та рибними продуктами, з приправами та спеціями.

Перед приготуванням спаржу варто правильно обробити: помити, просушити паперовим рушником та відрізати нижню найтвердішу частину пагонів. Достатньо позбутися 1,5-2 см. Зовсім молоді ніжні пагінці можна готувати цілком. З більш твердих краще овощечисткою зняти волокнисту щільну шкірку (принаймні в нижній частині стебла).

Прості способи додати аспарагус до свого раціону

Обирайте:

  • смажити на сковороді чи грилі зі спеціями (як гарнір);
  • варити (для гарніру) чи зварити та охолодити (для салату);
  • запікати як закуску;
  • додавати до омлету або використовувати як начинку у відкритих пирогах.

Ось варіанти рецептів страв на різні випадки.

Спаржа на сковороді: швидкий рецепт гарніру

10-15 пагонів спаржі помийте та зріжте до 2 см знизу, промокніть воду. На сковороді розтопіть 40-50 г вершкового масла, викладіть спаржу та обсмажте протягом 3-4 хвилин, акуратно перевертаючи час від часу. Підрум'янену гарячу спаржу збризніть ароматною оливковою олією та підсоліть (в ідеалі копченою сіллю), можна додати тертого пармезану.

Як приготувати спаржу в духовці

Покладіть підготовлені пагінці спаржі в миску, збризніть оливковою олією та перемішайте. Посипте сиром пармезан, сіллю та свіжомеленим перцем, за бажанням додайте подрібнений зубчик часнику. Викладіть спаржу рівномірно в один шар на деко для запікання, застелене пергаментом. Випікайте в розігрітій до 220 °C духовці до готовності (9-12 хвилин) залежно від товщини стебла та бажаного ступеня хрумкості.

Смачна і ситна закуска: спаржа з беконом

Спаржу занурити у окріп та проварити протягом 3-4 хвилин. Дістати, покласти на серветку охолонути і підсушитися. Нарізати бекон тонкими смужками (чи взяти вже нарізаний слайсами). Обгорніть кожен пагін спаржі слайсом беконом — спіраллю вздовж всієї довжини. Розкладіть рулетики рівномірно в один шар на деко для запікання. Збризніть оливковою олією, посипте сіллю, свіжомеленим перцем, можна додати твердий пармезан. Випікайте в розігрітій до 210 °C духовці до готовності приблизно 8-10 хвилин.

Як приготувати спаржу зі сметаною

Пропонуємо варіант зі сметанним соусом. Сама ж спаржа залишається хрусткою та апетитною.

Знадобиться:

  • молоді пагони аспарагуса — 15-20 шт.
  • панірувальні сухарі — 100 г
  • яйця — 2-3 шт.
  • молоко — 50 мл
  • пармезан тертий — 40-50 мл
  • сіль, перець свіжомелений — до смаку
  • сметана 15% — 100 мл
  • майонез — 50 мл
  • часник — 0,5 зубчика
  • лимонний сік — 2 ст. л.

В мисці збийте до однорідності яйця, молоко та дрібку солі. В окремій посудині перемішайте панірувальні сухарі та пармезан. Розігрійте пательню. Занурюйте кожен пагін спаржі спочатку у яєчну суміш, потім в сухарі з сиром. Акуратно в один ряд викладіть аспарагус в сухарях на деко, застелене пергаментом. Поставте в розігріту до 210 °C духовку на 8-10 хвилин. Аспарагус має залишитися трохи хрумким всередині. Приготуйте соус: перемішайте сметану, майонез, подрібнений часник, сіль та сік лимона. Подавайте спаржу теплою з соусом.

Теплий салат зі спаржею та моцарелою

Цікаве поєднання смакових нюансів у страві, що насичує і зігріває.

Знадобиться:

  • молоді пагони спаржі — 10-12 шт.
  • помідори черрі — 150 г
  • білий хліб — 2 скибки
  • моцарела — 150 г
  • цибуля синя — 0,5 шт.
  • вершкове масло — 30 г
  • діжонська гірчиця — 10 г
  • білий винний оцет — 15-20 г.
  • оливкова олія — 100 г
  • сіль, свіжомелений перець — до смаку

Гарно змішайте гірчицю, сіль, перець та оцет, поступово додавайте олію у суміш, не перестаючи збивати до отримання однорідної заправки. Хлібні скибочки поріжте на кубики та засмажте у духовці чи на сухій пательні до появи золотистого рум'янцю. Помитий та почищений за потреби аспарагус протушіть на сковороді у вершковому маслі протягом 4-5 хвилин, перевертаючи час від часу. Зніміть з вогню, розкладіть теплу спаржу на блюдо, зверху розкладіть помідори черрі (за бажанням розріжте навпіл), сухарики, моцарелу, нарізану тонкими півкільцями цибулю. Заправте салат гірчичною заправкою.

Одноразові контейнери для їжі збільшують ризик розвитку серцево-судинних захворювань — дослідження Здоров'я

Одноразові контейнери для їжі збільшують ризик розвитку серцево-судинних захворювань — дослідження

Яблучний пиріг, який тане в роті: ТОП-5 простих рецептів Гастро/Їжа

Яблучний пиріг, який тане в роті: ТОП-5 простих рецептів

Найсмачніша шарлотка з яблуками: 5 кращих способів приготування Гастро/Їжа

Найсмачніша шарлотка з яблуками: 5 кращих способів приготування