Facebook Pixel

Одноразові контейнери для їжі збільшують ризик розвитку серцево-судинних захворювань — дослідження

Здоров'я

Одноразові контейнери для їжі збільшують ризик розвитку серцево-судинних захворювань — дослідження. Фото: depositphotos

Одноразові контейнери для їжі збільшують ризик розвитку серцево-судинних захворювань — дослідження. Фото: depositphotos

Через одноразові пластикові контейнери для харчових продуктів на винос в їжу просочуються різні хімічні добавки, що підвищує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Відповідне дослідження опублікували в Ecotoxicology and Environmental Safety, передає ScienceAlert.

Як саме одноразові контейнери для їжі збільшують ризик розвитку серцево-судинних захворювань

Як йдеться в публікації, під час експериментів на щурах дослідники з Китаю виявили докази того, що питна вода з різними хімічними добавками, які просочуються з нагрітої пластикової упаковки, викликає зміни в організмі. Вони, зокрема, починаються з кишкових бактерій.

У гризунів, які ковтали воду з добавками лише протягом трьох місяців, виявили зламані або неправильно розташовані волокна. Також у них була запальна інфільтрація клітин, набряк мітохондрій у тканинах серця, а також кровотеча між клітинами міокарда.

Тканина серця гризунів у групах A, B, C і D, причому D є контрольною групою. Чорна стрілка позначає запальну клітинну інфільтрацію, а чорна пентаграма позначає міжкардіоміоцитарну кровотечу. Фото: ScienceDirect

Тканина серця гризунів у групах A, B, C і D, причому D є контрольною групою. Чорна стрілка позначає запальну клітинну інфільтрацію, а чорна пентаграма позначає міжкардіоміоцитарну кровотечу. Фото: ScienceDirect

Наразі невідомо, чи відбувається те ж саме з організмом людини. Однак, за словами вчених, ці результати свідчать, що одноразові пластикові контейнери небезпечні для транспортування їжі.

Так, автори дослідження з медичного університету Нінся в Китаї стверджують, що важливо уникати використання пластикових контейнерів для їжі при високій температурі.

За словами видання, до проведення експерименту на щурах науковців підштовхнуло опитування 3179 осіб похилого віку в Китаї. Люди, які повідомляли про більше використання пластику, частіше страждали від застійної серцевої недостатності.

Через це епідеміолог Юепін Ву та його колеги вирішили глибше дослідити вплив на серцево-судинну систему.

Протягом трьох місяців вони годували 24-х гризунів хімічними речовинами, які вимивались з пластикових контейнерів, коли їх поливали окропом. Це, зокрема, такі сполуки, як BPA, фталати та різні пластифікатори.

Ці «фільтрати» вчені отримали шляхом розміщення пластикових контейнерів у гарячій водопровідній воді на 1, 5 і 15 хвилин.

Тканина міокарда щурів, підданих впливу пластикових забруднень. Червона стрілка: зламані або неправильно розташовані волокна. Червона пентаграма: набряк мітохондрій. Жовта стрілка: втрата мітохондріального гребня з вакуолеподібними змінами.

Тканина міокарда щурів, підданих впливу пластикових забруднень. Червона стрілка: зламані або неправильно розташовані волокна. Червона пентаграма: набряк мітохондрій. Жовта стрілка: втрата мітохондріального гребня з вакуолеподібними змінами.

Зрештою гризуни, які пили забруднену воду, мали змінене кишкове мікросередовище порівняно з вісьмома контрольними гризунами, які цього не робили. Мікробіоми їх кишківника значно змінилися після впливу пластику та його хімічних речовин, включаючи зміни флори, пов’язані із запаленням.

Кров цих тварин, які піддалися впливу, також показала сплеск запальних імунних месенджерів, які є факторами ризику серцево-судинних захворювань.

Quote«Ці зміни можуть бути пов’язані з фільтрацією пластикових продуктів, що порушує мікробіоту, і факторами запалення, які потім викликають запалення та пошкодження міокарда», — пояснюють автори.

Нагадаємо, нещодавно опубліковані результати дослідження Кембриджського університету свідчать, що антибіотики, противірусні препарати та вакцинація зменшують ризик розвитку деменції.

Голодна кутя на другий Святвечір: класичний рецепт Гастро/Їжа

Голодна кутя на другий Святвечір: класичний рецепт

Яблучний пиріг, який тане в роті: ТОП-5 простих рецептів Гастро/Їжа

Яблучний пиріг, який тане в роті: ТОП-5 простих рецептів

Найсмачніша шарлотка з яблуками: 5 кращих способів приготування Гастро/Їжа

Найсмачніша шарлотка з яблуками: 5 кращих способів приготування