Facebook Pixel

Шарлотка з яблуками: 5 кращих способів приготування

Гастро/Їжа

Автор

Знайома з дитинства шарлотка має надзвичайно простий рецепт. ЇЇ успішно готують навіть початківці. Але чи знаєте ви, що існує декілька варіацій приготування, що дозволяють отримати нові враження від улюбленого яблучного десерту? Прості та зрозумілі, вони приємно здивують вас і надовго затримаються у сімейному меню.

QuoteСпробуйте п'ять варіантів приготування, які вимагають суто базових продуктів і зовсім трохи часу.

Шарлотка з яблуками найкращий рецепт — питання досить суб'єктивне. Комусь до вподоби класика з бісквітним тістом, хтось зупинить вибір на більш зволоженому кефірному, а під настрій приготує для домашньої вечері американський варіант з цікавою подачею. Варто спробувати кожен. А для початку декілька лайфхаків, які покращують будь-який рецепт шарлотки:

  • обирайте міцні, зрілі, але не перестиглі яблука;
  • просіюйте борошно перед приготуванням, це надає тісту додаткової повітряності та пишності;
  • збиваючи яйця міксером, починайте з низької швидкості, потім перемкніть на середньо-високу до досягнення стабільної густої кремової текстури;
  • вводьте борошно в яєчну масу маленькими порціями, рівномірно змішуючи на невисокій швидкості;
  • ставте пиріг у вже розігріту духовку.

Не лінуйтеся виконати ці кроки, і ваша яблучна шарлотка буде завжди ідеальна. А тепер почнемо з класики — шарлотка з яблуками рецепт з бісквітним тістом.

Шарлотка з яблуками: класичний рецепт

Безпрограшний спосіб, який завжди вдається. Обирайте яблука з щільною м'якоттю, а от занадто щільну шкірку краще очистити.

Інгредієнти для класичної шарлотки з яблуками:

  • борошно — 200 г
  • яблука — 4 шт.
  • розпушувач для тіста — 1,5 ч. л.
  • ванільний цукор — 1 ч. л.
  • яйця — 4 шт.
  • цукор — 100 г
  • масло для змащування форми — 50 г
  • цукрова пудра для прикраси — 2 ст. л.

Як приготувати класичну шарлотку з яблуками

Збийте яйця та цукор за допомогою міксера. В яєчно-цукрову масу порційно додавайте просіяне борошно та розпушувач. Акуратно перемішайте до однорідного стану.

Форму для випікання змастіть вершковим маслом чи застеліть пекарським папером. Духовку розігрійте до 180 °C.

Яблука почистьте від серцевини та наріжте скибочками. Викладати їх у форму можна двома способами. Найпростіший — рівномірно викласти скибочки яблук на дно форми та залити зверху тістом. Або: вилити у форму спочатку трохи тіста, потім викласти яблука, зверху залити рештою тіста. Тісто має рівномірно покрити фруктову начинку.

Фото: Рixabay

Фото: Рixabay

Така яблучна шарлотка випікатиметься близько 45-50 хвилин. Легкий спосіб перевірити готовність — проткнути її зубочисткою. Якщо виймається суха і чиста, пиріг готовий. Дістаньте та дайте охолонути, перш ніж виймати з форми. Присипавши цукровою пудрою, додасте десерту більш нарядного вигляду.

Шарлотка в мультиварці

Окрім духовки, приготувати пишну шарлотку можна в мультиварці.

Інгредієнти для шарлотки в мультиварці:

  • борошно — 120 г
  • яблука — 3-4 шт.
  • розпушувач для тіста — 1 ч. л.
  • ванільний цукор — 1 ч. л.
  • кориця мелена — 0,5 ч. л.
  • яйця — 4 шт.
  • цукор — 200 г
  • масло для змащування форми — 50 г

Як приготувати шарлотку в мультиварці

Очищені від шкірки та серцевини яблука наріжте тонкими слайсами. Чашу мультиварки змастіть вершковим маслом. Викладіть фрукти рівномірно на дно чаші. Тепер справа за тістом: яйця з цукром збийте в однорідну масу, поступово введіть просіяне борошно, додайте розпушувач та ванільний цукор. Перемішайте обережно, але ретельно на низьких обертах міксера. Вилийте тісто в форму з яблуками. Готуйте шарлотку в режимі «Випічка» протягом 45-50 хвилин. Після закінчення часу залиште на 10 хвилин відпочити в мультиварці при відкритій кришці.

Шарлотка на кефірі

Можливо, не найочевидніший варіант, але попереджаємо — це кохання з першого шматочка! Текстура тіста більш волога, ніж у класичної бісквітної випічки, а приготування не менш просте.

Інгредієнти для шарлотки на кефірі:

  • яблука — 3 шт.
  • кефір — 200 мл
  • яйця — 2 шт.
  • борошно — 300 г
  • цукор — 100 г
  • масло вершкове — 50 г
  • сода — 0,5 ч. л. (або розпушувач — 1 ч. л.)
  • сіль — 1 дрібка

Як приготувати шарлотку на кефірі

Кефір бажано використати кімнатної температури чи тепліше, вершкове масло попередньо розтопити. Очищені яблука поріжте на маленькі шматочки (кубики). В окремій мисці збийте міксером яйця з цукром, додайте сіль. В яєчну масу влийте масло і кефір, рівномірно і ретельно розмішайте. Поступово додавайте просіяне з розпушувачем борошно, працюючи міксером на повільному режимі.

Змастіть форму для випікання маслом чи застеліть пекарським папером. Налийте в форму половину тіста, потім рівномірно розкладіть яблука, зверху залийте залишком тіста. Відправте в розігріту до 180 °C духовку на 45-50 хвилин.

Шарлотка з пісочним тістом

Готуйтеся подивитися на шарлотку іншими очима.

Інгредієнти для шарлотки з пісочним тістом:

  • яєчні жовтки — 2 шт.
  • цукор — 200 г (50 г для тіста, 150 г для начинки)
  • масло вершкове — 90 г
  • борошно — 120 г
  • розпушувач — 1 ч. л.
  • сіль — 1 дрібка
  • яблука — 6 шт.
  • кориця — 1 ч. л.

Як приготувати шарлотку з пісочним тістом

QuoteПорада: таке тісто можна зробити заздалегідь, наприклад, звечора.

Викладіть у велику миску яйця та цукор. Збийте міксером до отримання стабільної пишної маси. Додайте вершкове масло кімнатної температури та добре перемішайте, не збиваючи. Туди ж додайте борошно, розпушувач та сіль. Гарно перемішайте міксером на низькій швидкості чи руками. Накрийте тісто харчовою плівкою та поставте в холодильник щонайменше на дві години.

Очищені яблука наріжте кубиками, покладіть в каструлю, додайте цукор, корицю та поставте на середній вогонь на 10-15 хвилин. Добре перемішайте, зніміть з вогню та дайте охолонути.

Фото: Рixabay

Фото: Рixabay

Дістаньте тісто з холодильника та дайте йому відпочити при кімнатній температурі близько 10 хвилин. Тим часом приготуйте форму діаметром близько 22-24 см. Змажте форму маслом, рівномірно розподіліть в ній пісочне тісто. Проколіть тісто виделкою декілька разів та поставте в попередньо розігріту духовку (180 °C) на 15-20 хвилин. Готове тісто матиме золотавий відтінок. Дістаньте тісто і обережно викладіть в нього яблучну начинку. Готовий пиріг рекомендуємо поставити в холодильник на добу — повірте, результат вартує очікувань.

Шарлотка по-американськи

Випічку з яблуками готують в усьому світі. Спробуйте її американську варіацію, це цікаво і смачно.

Інгредієнти для шарлотки по-американськи:

Яблука — 4-5 шт.

Борошно — 350 г

Цукор — 150 г

Масло вершкове охолоджене — 150 г

Вода — 150 г

Лимон — 0,5 шт.

Кориця — дрібка

Сіль — дрібка

Кукурудзяний крохмаль — 30 г

Як приготувати шарлотку по-американськи

QuoteТакий пиріг для подачі до столу прикрашають мусом зі збитих вершків чи кулькою морозива. Можна також додати пригорщу ягід малини чи порізаної полуниці. Спробуйте такий варіант подачі до будь-якого з рецептів з нашої добірки.

Борошно змішайте с сіллю, цукром (100 г) та тертим вершковим маслом. Гарно розмішайте руками по появи крихт. Поступово вливайте охолоджену воду, вимішуючи еластичне тісто. Загорніть тісто в еластичну плівку, залиште в холодильнику мінімум на дві години.

Для начинки очищені яблука наріжте тонкими скибочками, додайте до них цукор (50 г), сік половини лимона, корицю, крохмаль. Гарно перемішайте.

Форму діаметром 22-24 см змастіть вершковим маслом чи вкрийте пекарським папером. Охолоджене тісто розділіть на 2 частини, більшу та меншу. Розкатайте більшу частину тіста та вкладіть на дно форми. На ній рівномірно розподіліть яблучну начинку. Меншу частину тіста розкатайте та наріжте смужками шириною 2-2,5 см, з яких зробіть решітку поверх яблук. Випікайте пиріг близько 40 хвилин за температури 180 °C. Рум'яний та запашний, він легко дістається з форми після остигання.

Альтернатива картоплі: чому варто їсти батат Гастро/Їжа

Альтернатива картоплі: чому варто їсти батат

Насіння чіа: суперфуд для схуднення і не тільки Гастро/Їжа

Насіння чіа: суперфуд для схуднення і не тільки

Що таке матча і чим вона корисна Гастро/Їжа

Що таке матча і чим вона корисна