Facebook Pixel

Експорт українського цукру збільшився майже вп’ятеро — «Укрцукор»

За даними Національної асоціації цукровиків, Україна в поточному маркетинговому році (МР) — з 1 вересня 2022 року до 28 березня 2023 року експортувала 265 тис. тонн цукру, що в 4,8 раза більше, ніж за попередній МР.

Після повномасштабного вторгнення росії експорт цукру з України було заборонено у зв’язку з початком воєнних дій. Проте з 5 червня 2022 року було ухвалено постанову Кабінету міністрів України про дозвіл експорту цукру за виданими Міністерством економіки України ліцензіями. І починаючи з 1 вересня 2022 року до 28 березня 2023 року Україна наростила експорт у 4,8 раза — до 265 тис. тонн.

За даними «Укрцукру», в Україні у 2022 році було вироблено 1,33 млн тонн цукру, що на 120 тис. тонн менше, ніж у 2021 році. Скорочення на 120 тис. тонн за не задіяних на 30% виробничих потужностей було не критичним для України.

За словами в.о. голови правління Національної асоціації цукровиків України «Укрцукор» Назара Михайловина, поточного сезону географія експорту українського цукру зазнала змін. Зокрема, відповідно до рішення ЄС, Україна має можливість відвантажувати цукор без тарифних квот і мит. У Європі торік була посуха та неврожай цукрових буряків. Також там була набагато вища, ніж в Україні, вартість природного газу. Отже, у Європі цукру виробили менше, і він був дорожчим за український.

Quote«З огляду на військові дії та відсутність морських портів Україна змогла гідно продати цукор у Європі. Відвантажуємо та вивозимо цукор автомобільними шляхами, що спричинило логістичні складності. Завдяки допомозі уряду у відкритті нових пропускних пунктів і залізничних колій ці проблеми вдалося розв'язати», – в.о. голови правління Національної асоціації цукровиків України «Укрцукор» Назар Михайловин.

До війни річна потреба українського внутрішнього ринку становила 1,15 млн тонн. Після повномасштабного вторгнення внутрішнє споживання знизилося через відплив великої кількості людей з України за кордон. Крім того, чимало підприємств харчової промисловості, які закуповували цукор, опинилися на окупованих територіях або були знищені.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉