Facebook Pixel

Яблучний пиріг, який тане в роті: ТОП-5 простих рецептів

Гастро/Їжа

Домашній яблучний пиріг уособлює затишок. Коли з кухні лине аромат запечених яблук в обрамленні ванілі і кориці, усі проблеми відступають, принаймні на час ласування свіжою випічкою. До того ж навіть найсмачніший яблучний пиріг має простий, швидкий і безпрограшний рецепт. Особливо, якщо знати деякі секрети.

Яблучний пиріг: ТОП-5 рецептів. Фото: unsplash / Priscilla Du Preez 🇨🇦

Яблучний пиріг: ТОП-5 рецептів. Фото: unsplash / Priscilla Du Preez 🇨🇦

Лайфхаки, які зроблять смачнішим будь-який яблучний пиріг:

  • кількість цукру на практиці коливається залежноі від сорту яблук. Точніше, їх кислинки. Тому беріть за основу грами з рецептів, але регулюйте за потребою — якщо яблука солодкі, варто покласти трохи менше цукру, ніж в рецепті, а надмірну кислинку компенсують додаткові 20-30 грамів цукру;
  • товсту цупку шкірку з яблук краще очистити;
  • кращі прянощі для яблучної начинки — кориця (бездоганний дует), кардамон, мускатний горіх;
  • інгредієнти краще використовувати кімнатної температури;
  • для закритого пирога загальну кількість тіста діліть рівно навпіл, для відкритого відокремлюйте третину для формування сіточки над начинкою.

Починаємо добірку з рецепта, за яким ви створите, мабуть, найніжніший домашній яблучний пиріг.

Французький яблучний пиріг

Цікавинка цього рецепту — максимум яблучної начинки, порізаної дуже тонкими слайсами, та мінімум тіста. Тісто в процесі приготування настільки просочується соковитою фруктовою масою, що майже перетворюється на цілковитий крем. Тому цей яблучний пиріг називають ще «невидимим». Тане у роті!

Інгредієнти для французького пирога з яблуками:

  • яблука — 4-5 шт.
  • яйця — 2 шт.
  • борошно — 70 г
  • молоко — 100 мл
  • масло вершкове — 40 г
  • цукор — 50 г
  • ванільний цукор — 1 ч. л.
  • розпушувач — 1 ч. л.

Як приготувати французький пиріг з яблуками

Розтопіть вершкове масло, лишіть трохи охолонути. Гарно збийте яйця зі звичайним і ванільним цукром. Влийте розтоплене масло в яєчну масу, додайте молоко, сіль, якісно змішайте. Поступово додавайте попередньо просіяне з розпушувачем борошно, перемішуйте тісто до впевнено однорідного стану.

Духовку розігрійте до 180 °C. Тим часом наріжте яблука (без шкірки) тоненькими слайсами та додайте їх прямо у тісто, акуратно перемішайте. Викладіть пиріг до змащеної вершковим маслом форми для випікання, розрівняйте. Випікайте протягом 40-45 хвилин, і ви побачите золотисту скоринку та відчуєте аромат. Дайте готовому пирогу час охолонути.

Пухкий яблучний пиріг на кефірі

Найбільша перевага рецепта — простота. Жодних складнощів плюс очікуваний смачний, пухкий і ароматний результат.

Інгредієнти для яблучного пирога на кефірі:

  • яблука — 3-4 шт.
  • яйця — 2 шт.
  • борошно — 250 г
  • кефір — 200 мл
  • масло вершкове — 50 г
  • цукор — 150 г
  • ванільний цукор — 1 ч. л.
  • розпушувач — 1 ч. л.
  • лимон — 0,5 шт.
  • кориця — 1 ч. л.

Як готувати пухкий яблучний пиріг на кефірі

Одразу включайте духовку на нагрів до 180 °С, бо все станеться швидко. Очищені від шкірки та серединок яблука наріжте скибочками чи кубиками. Збризніть їх соком лимона та додайте 2 ложки цукру і корицю, перемішайте начинку. Розтопіть вершкове масло та дайте йому охолонути. В окремій посудині ретельно змішайте яйця, кефір, цукор, вершкове масло. Поступово додаючи просіяне з розпушувачем борошно, вимісіть тісто міксером на низьких обертах до однорідної консистенції. Форму для випікання змастіть маслом. Вилийте у неї половину тіста, покладіть яблучну начинку, рівномірно розподіліть її. Залийте залишками тіста, обережно розрівняйте поверхню. Поставте пиріг у духовку на 40-45 хвилин — вуаля! Золотистий пухкий яблучний пиріг на вашому столі.

Смачний яблучний пиріг у мультиварці

Ще один варіант на кефірі. Не менш простий і швидкий, але готується в мультиварці. Для більш цікавого відтінку смаку додається лимонна цедра.

Інгредієнти для яблучного пирога у мультиварці:

  • яблука — 3-4 шт.
  • яйця — 3 шт.
  • борошно — 300 г
  • кефір — 250 мл
  • масло вершкове — 80 г
  • цукор — 150 г
  • ванільний цукор — 1 ч. л.
  • сіль — дрібка
  • кориця — 0,5 ч.л.
  • розпушувач — 1 ч. л.
  • цедра лимона — 1 ч. л.

Як готувати яблучний пиріг у мультиварці

Яблука очистіть від шкірки та наріжте невеликими кубиками. Такий спосіб нарізання гарантує мінімум зайвої вологи в начинці. Перемішайте яблука з корицею та лимонною цедрою. Масло розтопіть і залиште трохи охолонути до кімнатної температури. В окремій посудині збийте міксером до стану білої піни яйця, цукор та ванільний цукор. Додайте масло, знову збийте. Додайте кефір, перемішайте на середніх обертах. Поступово вмішуйте попередньо просіяне з розпушувачем борошно, доведіть масу до однорідності. Тепер з'єднайте ароматну фруктову масу та тісто, обережно перемішайте. Чашу мультиварки змастіть вершковим маслом, викладіть в неї тісто та готуйте в режимі «випічка» 50-60 хвилин.

Насипний яблучний пиріг, де тісто не треба замішувати

В номінації «простий яблучний пиріг» цей рецепт отримав би головну нагороду. Тут працює абсолютно сухе сипуче тісто, що в процесі приготування просочується яблучним соком (знадобиться багатенько яблук!) та вершковим маслом.

Інгредієнти для насипного яблучного пирога:

  • борошно — 150 г
  • манна крупа — 150 г
  • масло вершкове — 100 г
  • цукор — 150 г
  • ванільний цукор — 1 ч. л.
  • сіль — дрібка
  • кориця — 1 ч. л.
  • розпушувач — 2 ч. л.

Як готувати насипний яблучний пиріг без яєць

У місткій посудині з'єднайте борошно, манну крупу, цукор, ванільний цукор та розпушувач, перемішайте. Оце і все тісто! Розділіть сипучу масу на чотири рівні частини. Очищені яблука натріть на крупній тертці, сік не зливайте. Додайте до тертих яблук корицю та перемішайте. Розділіть яблучну масу на три рівні частини. Підготуйте форму, змастивши її маслом. Насипте у форму одну частину суміші сухих інгредієнтів. На неї рівномірно викладіть одну частину яблучної маси та трохи придавіть її ложкою. Далі по черзі: шар сухої суміші, шар яблук. Останній шар сухого тіста розрівняйте та вкрийте шаром натертого вершкового масла.

Увага: для цього рецепту духовку не слід розігрівати заздалегідь. Масло має танути поступово.

Поставивши пиріг у духовку, оберіть температуру 170 °С та випікайте близько години. Ви отримаєте ніжну соковиту випічку з красивим багатошаровим зрізом.

Читайте також: https://thepage.ua/ua/style/food/clivovij-pirig-za-receptom-the-new-york-times

Яблучний пиріг на молоці з дріжджами

Ми пропонуємо рецепт з сухими дріжджами. За бажанням ви знайдете варіанти з пресованими живими (наприклад, яблучний пиріг Клопотенка) або просто помножте кількість грамів сухих дріжджів на 4. Повірте — хоча підйом тіста займає трохи часу, але результат вартий очікувань і зусиль. Нарядний, неймовірно затишний, ситний і пухкий яблучний пиріг додасть 100% настрою, смаку і аромату.

Інгредієнти для яблучного пирога на молоці та дріжджах:

  • яблука — 4 шт.
  • яйця — 2 шт.
  • борошно — 600-700 г
  • молоко — 250 мл
  • масло вершкове — 120 г
  • цукор — 150 г
  • ванільний цукор — 1 ч. л.
  • сухі дріжджі — 1 пакетик (11 г)
  • сіль — дрібка
  • кориця — 0,5 ч. л.
  • лимон — 0,5 шт.

Як приготувати яблучний пиріг на молоці та дріжджах:

Розтопіть вершкове масло. У великій мисці з'єднайте тепле молоко (температура близько 37-40 °C), масло, яйця, ванільний цукор, сіль та дріжджі. Поступово введіть попередньо просіяне борошно, замішуючи м'яке нещільне тісто. Воно може трохи липнути до рук, це нормально. Накрийте миску з тістом харчовою плівкою та лишіть у теплому місці підходити протягом 40-60 хвилин. Коли тісто збільшиться в об'ємі, ретельно вимісіть його.

Яблука, очищені від шкірки та серцевини, наріжте скибками чи кубиками. Щоб не потемніли в процесі приготування, можете збризнути лимонним соком. Підготуйте форму для випікання, застеливши деко пергаментним папером. Розігрійте духовку до 180 °C.

Розкатайте нижній пласт тіста (половина для закритого пирога, ⅔ для відкритого) приблизно за формою дека. Викладіть основу у форму для випікання, сформуйте бортики. Рівномірно викладіть на отриману основу нарізані яблука, посипте ванільним та звичайним цукром та корицею. Для закритого пирога розкатайте верхній пласт тіста і накрийте начинку, защипуючи краї бортиків з тіста. Зробіть кілька проколів верхнього пласта виделкою чи ножем. Відкритий пиріг накривайте смужками з розкатаного залишку тіста, формуючи сіточку. Змастіть поверхню збитим яйцем і лишіть пиріг на 20-30 хвилин піднятися.

Останній етап: випікайте яблучний пиріг протягом 35-45 годин. Перевірте готовність дерев'яною шпажкою, після проколу тіста вона має вийти суха. Ще 10 хвилин на остигання, і можна смакувати.

Альтернатива картоплі: чому варто їсти батат Гастро/Їжа

Альтернатива картоплі: чому варто їсти батат

Насіння чіа: суперфуд для схуднення і не тільки Гастро/Їжа

Насіння чіа: суперфуд для схуднення і не тільки

Що таке матча і чим вона корисна Гастро/Їжа

Що таке матча і чим вона корисна