Facebook Pixel

Наймодніший овоч сезону. Як готувати аспарагус

Гастро/Їжа

Автор

Аспарагус або спаржа з нішевого продукту для рафінованих гурманів стає звичайним весняним овочем. Популярність спаржі пояснюється трьома речами: смаком, корисністю та «інстаграмністю». The Page Style розпитало Ларису Боден, засновницю найбільшої української ферми аспарагуса «Gourmet з Любимівки», про те, чим корисна спаржа та як її готувати.

Чим корисна спаржа та як її готувати. Фото: Joah Brown / Unsplash

Чим корисна спаржа та як її готувати. Фото: Joah Brown / Unsplash

За словами Лариси, спаржа є унікальною. Вона називає сім «суперсил» аспарагуса: цей продукт не накопичує токсини; підвищує імунітет; омолоджує організм; у ньому найбільша кількість антиоксидантів; це сильний афродизіак; він корисний для мозку й серця; його легко готувати. Аспарагус посідає шосте місце з-поміж 42 овочів і фруктів за харчовою цінністю.

Чим корисна спаржа

Спаржа — дієтичний і дуже корисний продукт. У ній містяться вітаміни А, Е та фолієва кислота — головні компоненти, які необхідні для сяючої та пружної шкіри. Глутатіон підтримує здоровий колір обличчя, знижує пігментацію та звужує пори. Спаржу полюбляють прихильники правильного харчування. В аспарагусі мало калорій і багато клітковини, тому з'їдене не позначається на фігурі, позитивно впливає на травлення й водночас надовго дає відчуття ситості. Крім того, аспарагус відмінно очищає нирки, а це разом з усім перерахованим вище дає потужний детокс-ефект.

Telegram Logo

Аспарагус важко зіпсувати, навіть якщо ви не є великим кулінаром. Він завжди буде смачним і апетитно виглядатиме, навіть якщо його просто зварити у воді. Нижче поділимося кількома перевіреними рецептами аспарагуса.

Що робити зі спаржею

Для початку відріжте 2-3 сантиметри біля основи стебла спаржі. В аспарагуса немає поняття «молодий» чи «старий», тонкі стебла є тонкими від народження, і, зростаючи, вони не стають товстими. У кожного стебла після зрізу одразу починається здерев'яніння, тому виробники негайно поміщають зібрану спаржу під холодний душ — у спеціальний гідрокулер. Однак низ стебла є однаково жорстким, і чим довше ви його зберігаєте, тим твердішим він стає. Тому краще його відрізати і зварити з відрізаних шматочків бульйон. Далі готуємо ніжну й м'яку частину, що залишилася.

Як готувати білий аспарагус. Фото: «Gourmet з Любимівки»

Як готувати білий аспарагус. Фото: «Gourmet з Любимівки»

Як готувати білий аспарагус

Перший класичний рецепт — для білого аспарагуса. Цей делікатес вирощують під землею, оберігаючи від сонячних променів. У Німеччині білу спаржу називають білим золотом, вона вважається найніжнішою. Білий аспарагус потрібно почистити, як морквину, знімаючи овочечисткою приблизно міліметр шкірки за всією довжиною крім кінчика. Потім відварити 3-4 хвилини в трохи підсоленій воді. Аспарагус варять «стоячи», у вертикальному положенні, щоб верхівки — найсмачніша частина — залишалися над водою й тільки обдавалися парою.

Білу спаржу краще зробити al dente — недоварити, ніж переварити. Перекладіть її на тарілку, загорнувши в рушник або поклавши в холодну воду, щоб зберегти вологість до подачі. Подавайте зі скибочками копченої шинки, хамона, лосося, з курячим або рибним філе, молодою картоплею та соусом.

Як приготувати соус до страв зі спаржі

Найчастіше аспарагус подають із соусом Голландез, але якщо його немає під рукою й немає часу готувати, то зробіть так: жовтки некруто зварених яєць перемішайте з розтопленим вершковим маслом і дрібкою солі, додайте трохи петрушки.

Із чим подавати спаржу. Фото: «Gourmet з Любимівки»

Із чим подавати спаржу. Фото: «Gourmet з Любимівки»

Як запікати білий аспарагус у духовці

Білий аспарагус, запечений у духовці, — одна з найпопулярніших страв. Запечена спаржа готується так само просто, як і варена. Розігрійте духовку до 200 — 220°C. Поріжте спаржу шматочками, змішайте з оливковою олією, сіллю й запікайте на деку 5 хвилин. Потім посипте тертим твердим сиром, наприклад пармезаном, і кунжутом і потримайте в духовці ще 3 хвилини.

Як готувати зелену спаржу

Зелену спаржу, на відміну від білої, не потрібно чистити. Опустіть стебла на дві хвилини в гарячу воду для бланшування, а потім обсмажте на сковороді або грилі на вершковому маслі або оливковій олії до 5 хвилин. Смажений аспарагус стає ніжним, не втрачаючи свіжості. Смакові ноти додавайте за допомогою лимонного соку, пармезану, чорного перцю, часнику. Смажена спаржа із часником — одне з найулюбленіших у світі поєднань. Усе, класичний зелений аспарагус готовий.

Як приготувати зелену спаржу. Фото: «Gourmet з Любимівки»

Як приготувати зелену спаржу. Фото: «Gourmet з Любимівки»

Як готувати фіолетовий аспарагус

Класичний рецепт для фіолетового аспарагуса — його вживають у сирому вигляді, додаючи до салатів (із сиром, оливковою олією, листям салату й помідорами), або як снек, наприклад, із хумусом.

З якими напоями поєднується спаржа

Зелений і білий аспарагус добре поєднується із сухим білим вином, наприклад, рислінгом, трохи охолодженим.

Як зберігати аспарагус

Тут усе просто. Стебла зберігають у холодильнику, в ідеалі — опустивши кінчики у воду. Аспарагус зберігається впродовж тижня.

Коментарі

Що приготувати на Різдво: 5 страв з усього світу

Гід по стейках: як приготувати соковиту яловичину вдома

Як декомунізувати олів'є. Сім незвичних рецептів новорічного салату