Facebook Pixel

Прогноз інфляції в Україні: які продукти подорожчають і чому

В Україні до травня очікується зростання вартості низки товарів. Так, овочі у 2021 році вже здорожчали на 25%, однак різке збільшення ціни триватиме до травня та може сягнути 75%. Проте з початком нового врожаю овочі стрімко впадуть у ціні.

Водночас перед Пасхою очікується подорожчання яєць, м'яса та борошна на 10-15%. Про це розповів виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин у коментарі виданню «Обозреватель».

Зокрема, очікується й зростання ціни на хліб на 6%. На вартість хліба вплине зростання ціни на зернові, однак, ймовірно, ця тенденція зміниться, якщо пандемія піде на спад, а в Україні буде хороший врожай. Така ситуація може зменшити ціну на хліб на 10-15% у другому півріччі.

Також на зростання цін впливає здорожчання нафтопродуктів та підвищення зарплат в Україні, вважає аналітик Максим Пархоменко. За його словами, вартість нафти може збільшити вартість палива до 30 грн за літр.

Також зростуть ціни на імпортні продукти — на 10%. Здорожчає олія та продукти, які з неї виготовляються.

В середньому щорічно продукти в Україні дорожчають на 5-10%. Так, за останні чотири роки продуктова корзина подорожчала на 30% — з 3958 до 5614 грн, загальний рівень інфляції за цей же період склав 32,6%.

Загалом кумулятивне зростання зарплат повинно було компенсувати зростання цін, однак на практиці все залежить від того, які продукти споживати.

Контекст. У квітні 2020 року Кабмін запровадив державне регулювання цін на соціально значущі продукти харчування, лікарські засоби та товари медичного та протиепідемічного призначення.

Подякувати 🎉