Їжа безпосередньо впливає на всі процеси і механізми організму. Те, що ми їмо, може як поліпшити якість життя, так і навпаки.
На щастя, здорове збалансоване харчування сьогодні стає трендом. Допомогти отримувати з їжі найбільше допоможе нутриціологія. розбиралося, що це таке, чому дієтологія і нутриціологія – не одне і те ж, і як підібрати свій план харчування.
Що таке нутриціологія і навіщо стежити за харчуванням
Нутриціологія – це наука про харчування. Це – стик дієтології, біохімії, фармакогнозії та гігієни харчування. Вона вивчає принципи того, як людина харчується і як конкретно це впливає на процеси в організмі. Як взаємодіють, витрачаються і виводяться білки, жири, вуглеводи тощо, і як нарешті це впливає та змінює якість життя людини.
Нутриціологія розглядає:
- як конкретні інгредієнти їжі впливають на людський організм;
- як смаки в їжі у людини впливають на її психіку;
- як працює біохімія травного процесу;
- як поєднання продуктів впливає на тіло;
- які в їжі компоненти й елементи тощо.
Нутриціологія як би розкриває механізм впливу харчування людини на її здоров'я. Тобто, клітини організму засвоюють поживні елементи з їжі і далі направляють їх по організму, де щось всмоктується, а щось виводиться. Те, що всмоктується, – в кінцевому підсумку істотна складова здоров'я. І від того, що і в яких кількостях їсть людина, призведе або до здоров'я, або до збою організму.
За відомостями Всесвітньої організації охорони здоров'я, кожна третя людина на планеті страждає від тієї чи іншої форми неповноцінного харчування: брак калорій або поживних речовин, недостатньої або надлишкової ваги. Неповноцінне харчування провокує ряд проблем зі здоров'ям: затримка росту, дефіцит маси тіла, серцево-судинні захворювання, інсульт, діабет і рак.
За підрахунками ВООЗ, близько 1,9 млрд дорослих людей у всьому світі мають надмірну вагу, а 462 млн – недостатню. Разом з цим 41 млн дітей до 5 років страждають від надмірної ваги або ожиріння, у 159 млн дітей – затримка росту, у 50 млн – втрата ваги. А 29% жінок (528 млн) репродуктивного віку страждають анемією. Половину цих жінок можна вилікувати за допомогою добавок заліза.
Все це згодом погіршує рівень бідності і заважає економічному розвитку. За оцінками, економічний збиток від неповноцінного харчування становить $3,5 трлн на рік.
«Харчування є проблемою для всіх країн. Будь то низькорослість, виснаження, анемія або ожиріння, жодна країна не є винятком», – повідомив директор Департаменту ВООЗ з харчування для здоров'я і розвитку Франческо Бранка.
У Центрі громадського здоров'я МОЗ нагадують, що серед факторів, що впливають на здоров'я людини, вплив генетики становить 20%, медицини – 10%, а харчування і способу життя – 50%.
Їжа – це як би паливо організму, завдяки якому він може працювати. Але якщо організм не отримує потрібної кількості поживних речовин-елементів цього «палива», порушуються обмінні процеси. Якщо в організму немає достатньої кількості важливих для нього елементів – обмінні процеси сповільнюються, а іноді і зовсім зупиняються.
До слова, сите харчування не гарантує покриття потрібною кількістю вітамінів. У такому разі організм швидше відчуватиме надлишок одних речовин і нестачю інших. Цінність харчування не визначається конкретними продуктами, а визначається харчуванням в цілому.
Чому нутриціологія та дієтологія – це не одне і те ж
І нутриціологія і дієтологія розглядають харчування людини, але з різних боків. Дієтологія розглядає організацію схем харчування і розробляє їх для людини, яка захворіла. А нутриціологія розглядає вплив харчових речовин на організм і розробляє схеми харчування, щоб не допустити хворобу.
Дієтологія – це частина медицини. З її допомогою розробляють схеми харчування різних груп людей при лікуванні захворювань або патологій.
Нутриціологія не лікує хвороби, а допомагає людині комплексно скорегувати харчування, виявити основні помилки, щоб вона змогла збалансовано харчуватися і поліпшити функціонування організму.
План харчування: як підтримати роботу організму
Для більш коректного плану харчування можна звернутися до нутриціолога. Спочатку він допоможе із заповненням щоденника харчування, збере анамнез, після – проаналізує дані. За необхідності нутриціолог може порекомендувати здати аналізи. Далі йде розробка нової схеми харчування. Після роботи за схемою, нутриціолог проаналізує проміжні результати і за необхідності внесе коригування.
Дуже важливою складовою є розподіл білків, жирів і вуглеводів (БЖВ). Білки сприяють формуванню м'язів, жири допомагають засвоювати вітаміни, а вуглеводи — джерело енергії. Важливо, щоб велика частина БЖВ була з'їдена до обіду. У комплексі все це основоположна складова частина гарного самопочуття. Порахувати потрібну кількість калорій можна за цим посиланням.
Загалом баланс харчування може виглядати так:
- 60% вуглеводів (овочі, фрукти, ягоди, хліб);
- 30% жирів (оливкова олія, риба, птиця, горіхи);
- 10% білків (боби, квасоля, птиця, риба, сир).
Важливо: вживати тільки білки, тільки жири або тільки вуглеводи неправильно. Наприклад, надмірна кількість вуглеводів, навіть якщо це просто фрукти, відкладуться у жир.
Ще один важливий момент – кількість прийомів їжі. Він повинен складатися з сніданку, обіду, вечері й 2-3 перекусів. Прийоми їжі повинні бути невеликими, але сніданок, обід і вечеря – більш калорійними. Часте харчування розганяє обмін речовин.
Не менш важливо як у випадку зі схудненням, так і з підтриманням ваги – обмежити вживання шкідливих продуктів, таких як газована вода, вершкове масло, білий хліб, макарони, білий рис.
Замість цього краще вживати воду з лимоном, оливкову олію, цільнозерновий хліб, цільнозернові макарони, нешліфований рис.
І потроху повноцінне, збалансоване харчування покращуватиме самопочуття, світосприйняття та якість життя.