Виробники замінників товару тваринного походження (альтернативного білка), які використовують у харчових продуктах, одязі, косметиці та хімікатах, у першому півріччі 2020-го зібрали $1,5 млрд.
Як зазначається в доповіді The Good Food Institute, компанії, які розробляють технології ферментації (завдяки використанню мікроорганізмів вони виробляють біомасу, покращують рослинні білки і створюють нові інгредієнти), за перші пів року 2020-го зібрали $435 млн. 2019 року в такі компанії інвестували $274 млн (майже на 60% менше), пише видання TechCrunch.
«Це лише початок. Можливий ландшафт для розвитку технологій у цій галузі повністю не використаний. Багато альтернативних білкових продуктів майбутнього використовуватимуть безліч методів виробництва білка, які вже є доступними зараз. Вони також зможуть використовувати комбінації білків, отриманих із рослин, культур живих клітин і мікробної ферментації», — заявила заступниця директора з науки й технологій The Good Food Institute Ліз Шпехт.
Про що ще йдеться в дослідженні The Good Food Institute
- Такі великі фонди, як-от Bill Gates — Breakthrough Energy Ventures, Temasek, Horizons Ventures, CPP Investment Board, Louis Dreyfus Co та інші, інвестують у компанії, які працюють у цій галузі.
- Стартапи, які орієнтовані на ферментацію, залучили в 3,5 раза більше капіталу, ніж компанії, які займаються культивуванням м'яса в усьому світі, та майже на 60% більше, ніж американські компанії, що займаються виробництвом м'яса, яєць і молочних продуктів на базі заводів.
- У світі налічується приблизно 44 стартапи, які виробляють альтернативний білок. Водночас такі великі компанії, як-от Novozymes, DuPont і DSM, також розробляють подібні лінійки продуктів.
«З огляду на широту застосування ми вважаємо, що ферментація може розв'язати багато поточних проблем, з якими стикається виробництво альтернативних білків. Ми активно прагнемо збільшити наші інвестиції в цю галузь», — заявила інвесторка компанії CPT Capital, яка спеціалізується на підтримці стартапів, які розробляють нові технології виробництва білків, Розі Уордл.
Контекст. За підсумками 2019 року інвестиції в AgriFood Tech внаслідок укладення 1,9 тис. угод склали $19,8 млрд, що майже на 5% менше, ніж у рекордному 2018 році. Однак за останні п'ять років сектор продемонстрував зростання в розмірі 250%.